Κότσι μελωμένο με πατάτες baby στην γάστρα



ΚΟΤΣΙ ΜΕΛΩΜΕΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ BABY ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για κότσι με πατατούλες baby που ψήνεται υπομονετικά στον φούρνο και γίνεται λουκούμι! Ένα καταπληκτικό πιάτο με χοιρινό κότσι μελωμένο για το εορταστικό μας τραπέζι.
Ετοιμάστε το και εντυπωσιάστε με την μαγειρική σας!

Υλικά :
1500 – 2.000 γρ. χοιρινό κότσι
3 σκελίδες σκόρδο
½ κιλό πατάτες ραγού ή baby
Χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ρίγανη
2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι

Μαρινάδα :
1 κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους πιπέρι
½ ποτήρι λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας ξύδι
δενδρολίβανο.

Εκτέλεση :
Από βραδύς πλένουμε καλά το κρέας, το ταμπονάρουμε με χαρτί κοτζίνας και το αφήνουμε να στεγνώσει . Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχισμές βάζουμε αλάτι και πιπέρι μέσα στις σχισμές με το δάχτυλό μας και χώνουμε ψιλοκομμένες τις σκελίδες του σκόρδου και από τις δύο πλευρές του.
Σε ένα ευρύχωρο σκέυος βάζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και όλα τα υλικά της μαρινάδας, τα ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα τα κότσια.
Στο μούλτι βάζουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, την ρίγανη, την μουστάρδα, το μέλι, και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. 
Αλείφουμε με πινέλο τα κότσια το περιεχόμενο από μούλτι, να πάει παντού. Το σκεπάζουμε και το άφηνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Την άλλη ημέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, μεταφέρουμε την μαρινάδα μέσα σε γάστρα και τα κότσια από επάνω. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί θα βάλουμε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο πάνω από τα κότσια.
Λαδώνουμε τα κότσια, προσθέτουμε 2,5 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 2 ½ με 3 ώρες, γυρνώντας το ώστε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παίρνουμε ζουμάκι με ένα κουτάλι και ρίχνουμε πάνω στα κότσια. Επίσης, μπορούμε σε ένα μικρό σκεύος να βάλουμε 1 κουτ. σούπας μέλι, το οποίο το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς και 1 κουτ. σούπας μουστάρδας, να τα ανακατέψουμε και να περνάμε με το πινέλο, κάθε φορά που ανοίγουμε και γυρνάμε τα κότσια. Με αυτόν τον τρόπο θα απογείωσουμε την γεύση τους.
Στις 2,5 ώρες προσθέτουμε τις πατάτες μέσα στη γάστρα αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με το ζουμάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Ελέγχουμε το νερό που υπάρχει στη γάστρα για να μην στεγνώσουν οι πατάτες και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Στο τέλος, βγάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε περίπου 15 λεπτά, ώστε να πάρει χρώμα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν ψηθούν τα κότσια και μαλακώσουν οι πατάτες.


Credits:
Αρετή Παπαδοπούλου