Κιμαδόπιτα

kimadopita

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ


Κιμαδόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο κριτσανιστό και πεντανόστιμο!


Υλικά

Για τη Γέμιση
  • Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 μικρή ντομάτα κομμένη κυβάκια
  • 100 gr κεφαλοτύρι
  • 100gr φέτα
  • Μισό ποτηράκι κρασί
  • 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • Αλάτι πιπέρι πάπρικα γλυκιά λίγο κύμινο και ελαιόλαδο

Για το Φύλλο
  • 400 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • 200 γραμμάρια περίπου νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση

Για τη Γέμιση
  1. Σοτάρουμε πολύ καλά τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο.
  2. Αφήνουμε να σοταριστεί καλά και σβήνουμε με κρασί.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και τη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
  4. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αυγά - γιαούρτι - τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για το Φύλλο
  1. Σε ένα σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
  2. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε.
  3. Μπορεί να χρειαστεί ελάχιστο παραπάνω ή ελάχιστα λιγότερο. Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι.
  4. Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις... πρέπει να είναι ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμαράκι χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  5. Το λαδώνουμε ελαφρώς και το σκεπάζουμε για μισή έως μία ώρα να ξεκουραστεί.
  6. Στη συνέχεια το χωρίζουμε στη μέση και το κάθε ένα το κόβουμε σε 5 κομμάτια.
  7. Ανοίγουμε με τον πλαστή σε μέγεθος ενός πιάτου πασπαλίζοντας λίγο κορν φλάουρ.
  8. Έχουμε λιώσει μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο και λαδώνουμε τα φύλλα.
  9. Βάζουμε σε ξεχωριστά πιάτα 5 + 5 στο καθένα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  10. Κατόπιν τα ανοίγουμε με το πλάστη στο μέγεθος του ταψιού μας, το κάτω να είναι μεγαλύτερο, για να μπορούμε να κλείσουμε καλά την πίτα μας.
  11. Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα μας φτιάχνουμε γύρω-γύρω τον κόθρο.
  12. Βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι προαιρετικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά, αναλόγως το φούρνο.
  13. Έγινε πολύ νόστιμη και το φύλλο αφράτο και τραγανό, ποίημα!!