Κιμαδόπιτα




Μια συνταγή της κυρίας Marina Hatzidaki για ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κιμαδόπιτα

Κιμαδόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο κριτσανιστό και πεντανόστιμο 😋😋

Υλικά για τη γέμιση
Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πιπεριά κέρατο
1 μικρή ντομάτα κομμένη κυβάκια
100 gr κεφαλοτύρι
100gr φέτα
Μισό ποτηράκι κρασί
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
Αλάτι πιπέρι πάπρικα γλυκιά λίγο κύμινο και ελαιόλαδο

Σοτάρω πολύ καλά τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλύσει και προσθέτω το κρεμμύδι και το πράσο αφήνω να σοταριστεί καλά, και σβήνω με κρασί... Στη συνέχεια προσθέτω τις πιπεριές και τη ντομάτα και αφήνω να σιγοβράσει για 20 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
όταν κρυώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αυγά γιαούρτι τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για το φύλλο
400 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
200 γραμμάρια περίπου νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σε ένα σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε.
Μπορεί να χρειαστεί ελάχιστο παραπάνω ή ελάχιστα λιγότερο.
Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι.
Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις...πρέπει να είναι ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμαράκι χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Το λαδώνουμε ελαφρώς το σκεπάζουμε για μισή έως μία ώρα να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια το χωρίζουμε στη μέση, και το κάθε ένα το κόβουμε σε 5 .
Ανοίγουμε με τον πλαστή πασπαλίζοντας λίγο κορν φλάουρ.
Σε μέγεθος ενός πιάτου.
Έχουμε λιώσει μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο και λαδώνουμε τα φύλλα.
Βάζουμε σε ξεχωριστά πιάτα 5 + 5 στο καθένα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Κατόπιν τα ανοίγουμε με το πλάστη στο μέγεθος του ταψιού μας, το κάτω να είναι μεγαλύτερο, για να μπορούμε να κλείσουμε καλά την πίτα μας.
Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο καλύπτουμε την πίτα μας φτιάχνουμε γύρω-γύρω τον κόθρο, βουτυρώνουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι προαιρετικά, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά αναλόγως το φούρνο.
Έγινε πολύ νόστιμη και το φύλλο αφράτο και τραγανό ποίημα!!!