
Φτιάξτε την πιο τραγανή στριφτή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και λαχταριστή γέμιση τυριών! Εύκολη συνταγή για κάθε περίσταση.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 300 γρ. φέτα κατσικίσια, θρυμματισμένη
- 200 γρ. κασέρι ή γραβιέρα, τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
- 4 αυγά, χτυπημένα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με την αλμύρα των τυριών)
- Πιπέρι άσπρο
Για τη ζύμη
- 350 γρ. φύλλο κρούστας
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για την επικάλυψη
- 1 αυγό
- 200 γρ. γάλα φρέσκο
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- Σουσάμι, μαύρο σουσάμι και παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα και το κασέρι.
- Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με σύρμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μπολ με τα τυριά, αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή στο αλάτι) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε λίγη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του.
- Τυλίγουμε μία φορά, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και συνεχίζουμε το τύλιγμα, χωρίς να το σφίγγουμε πολύ.
- Στρίβουμε το ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού Νο 28.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας το επόμενο ρολό εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, σχηματίζοντας έναν κύκλο.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας πολύ καλά με ελαιόλαδο και προσθέτουμε και τα 10 γρ. ελαιόλαδο της επικάλυψης.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα, φροντίζοντας να πάει παντού.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαύρο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε την πίτα για περίπου 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου