
Αν νομίζεις ότι τα κουλουράκια θέλουν κόπο, ξεχνά το. Αυτά εδώ είναι πανεύκολα: λίγα υλικά, όλα στο χέρι, και η ζύμη γίνεται μαλακή χωρίς να κολλάει. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται μίξερ! Μόνο λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και θα σου μυρίσει όλη η κουζίνα παιδικές αναμνήσεις.
Είναι εθιστικά και δεν μένουν ποτέ στο κουτί για πολύ!
Είναι εθιστικά και δεν μένουν ποτέ στο κουτί για πολύ!
Υλικά
- 500 γρ. Φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 350 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 3 βανίλιες
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 25 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη)
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο-λίγο, και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει (κοτσιδάκια, μπαστουνάκια, κουλούρια).
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. (Ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο)
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσουμε σε κουτί.
Tips & Παραλλαγές
- Αν θέλουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να τα ψήσουμε λίγο παραπάνω.
- Ταιριάζουν τέλεια με καφέ ή γάλα!
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φυτίνη με βούτυρο αγελάδος, αλλά θα αλλάξει ελαφρώς η υφή και το άρωμα.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη πριν το ψήσιμο για έξτρα γλύκα.