Αφράτα κουλουράκια με πορτοκάλι και βανίλια – αρωματικά και εθιστικά!

Αν νομίζεις ότι τα κουλουράκια θέλουν κόπο, ξεχνά το. Αυτά εδώ είναι πανεύκολα: λίγα υλικά, όλα στο χέρι, και η ζύμη γίνεται μαλακή χωρίς να κολλάει. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται μίξερ! Μόνο λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και θα σου μυρίσει όλη η κουζίνα παιδικές αναμνήσεις.
Είναι εθιστικά και δεν μένουν ποτέ στο κουτί για πολύ!

Υλικά

  • 500 γρ. Φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 3 βανίλιες
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 25 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια (μόνο το πορτοκαλί μέρος)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη)

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε τη φυτίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο-λίγο, και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει.
  5. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει (κοτσιδάκια, μπαστουνάκια, κουλούρια).
  6. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. (Ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο)
  8. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσουμε σε κουτί.

Tips & Παραλλαγές

  • Αν θέλουμε πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να τα ψήσουμε λίγο παραπάνω.
  • Ταιριάζουν τέλεια με καφέ ή γάλα!
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φυτίνη με βούτυρο αγελάδος, αλλά θα αλλάξει ελαφρώς η υφή και το άρωμα.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη πριν το ψήσιμο για έξτρα γλύκα.

Δημιουργός συνταγής: Лідія Дедюх