Μηλοπιτάκια που λιώνουν στο στόμα και μοσχοβολάνε κανέλα, γαρύφαλλο και μήλο!
Με αφράτη ζύμη και πλούσια γέμιση, θα σας κερδίσουν από την πρώτη μπουκιά.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- ½ ποτήρι ρετσίνα
- 1 φλιτζανάκι ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 2 μήλα, τριμμένα
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
- 1 χούφτα καρύδια, χοντροκοπανισμένα
- ½ φλιτζανάκι κονιάκ
- 2 μέτρια μουστολούκουμα γεμιστά με καρύδι, ψιλοκομμένα ή απλά λουκούμια
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το σπορέλαιο, τη ρετσίνα και τη ζάχαρη.
- Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε τα τριμμένα μήλα με τη ζάχαρη και το βούτυρο, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις σταφίδες, τα καρύδια, το κονιάκ και τα ψιλοκομμένα λουκούμια.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης (στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού) και την ανοίγουμε σε πιτάκι με την παλάμη μας.
- Βάζουμε στη μέση 1 κ.σ. από τη γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και κλείνουμε τις άκρες πιέζοντας με ένα πιρούνι.
- Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αέρα) μέχρι να ροδίσουν.
- Μόλις μισοκρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
- Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγη κανέλα από πάνω για επιπλέον άρωμα.
Δημιουργός συνταγής: Μαιρη Καπνιση