
Ένα παραδοσιακό γλυκό από το νησί της μαμάς μου την Μυτιλήνη που το φτιάχνουν τα Χριστούγεννα και σε γιορτές! Φτιάχνετε με χειροποίητα φύλλα καρύδια και μέλι!!
Υλικά
Για το φύλλο
2 κούπες αλεύρι γ.οχ1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
5 κ.σ. λάδι
1/2 κούπα περίπου χλιαρό νερό
Για το ζεμάτισμα
1 κούπα ελαιόλαδοΚορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
Λίγο ανθόνερο
Για την γέμιση
300 γρ καρύδι τριμμένο ανακατεμένο μαζί με3 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι
1.5 κούπα νερό1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
Τα βράζουμε 7-8 λεπτά από το σημείο βρασμού και αφήνουμε να κρυώσει!
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε ένα λεκανακι με το λάδι το ξύδι και το τρίβουμε να γίνει σαν ψίχουλα μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μια ώρα να ξεκουραστεί.Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ και με τον ψιλό πλαστή ανοίγουμε ένα φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται.
Πασπαλίζουμε με την γέμιση τυλίγουμε ρολό και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι ξεκινώντας από την μέση. Έτσι κάνουμε για όλα τα φύλλα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει και όπως είναι το γλυκό το ρίχνουμε από πάνω.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 περίπου μια ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Μόλις βγει το ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο κοβουμε και σιροπιαζουμε με το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε και από επάνω λίγο τριμμένο καρύδι.
Το ταψάκι που χρησιμοποίησα είναι 30 εκ και η κούπα 200ml.
Δημιουργός συνταγής: Αλεξάνδρα Κυριάκη