Νηστίσιμο Γιαννιώτικο



Μια συνταγή της κυρίας Maria Xatzhstamatioy για ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Νηστίσιμο Γιαννιώτικο

Υλικά
1/2 κιλό κανταΐφι
10 φύλλα κρούστας
100 γραμμ.. καρύδια , 
100 γραμμ. αμύγδαλα, 
1 κ.σ ζάχαρη , 
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι, 
1 κ.γ κανέλλα, 
½ κ.γ γαρίφαλο, 
2 κουταλιές καρύδα, 
250 γραμμ. φυτική μαργαρίνη.

Σιρόπι.
1,300 κιλό ζάχαρη 
4 ποτήρια νερό 
1 κ.σ χυμό λεμονιού 
και τη φλούδα μισού λεμονιού. 

Βράζουμε για 8 λεπτά ακόμα αφού αρχίσει ο βρασμός.
Το κατεβάζουμε και προσθέτουμε 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας ή 1 στικ βανίλιας.

Ξάνουμε καλά το κανταΐφι, το χωρίζουμε σε 10 μέρη και το ραντίζουμε με μια κουταλιά μαργαρίνη.
Χωρίζουμε και τη γέμιση, περίπου ανάλογα μέρη στο ίδιο σκεύος.
Παίρνουμε ένα φύλλο, το βάζουμε από τη στενή πλευρά, το αλείφουμε με μαργαρίνη, τοποθετούμε το μισό κανταΐφι από κάτω, γέμιση, και μετά πάλι κανταΐφι από τη μία ποσότητα, εννοείται, που χωρίσαμε.
Κάνουμε ρολό φροντίζοντας να γίνει σωστά και να μην είναι χαλαρό. 
Τοποθετούμε στο ταψάκι. 
Βουτυρώνουμε καλά, κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια το ρολό, όσο μας αρέσει.
Ψήνουμε συνολικά για 45 - 50 λεπτά. Τα 20 πρώτα λεπτά στους 170 και τα υπόλοιπα στους 150, στον αέρα.
Ελέγχουμε για το χρώμα που θέλουμε.
Αν έχει ροδίσει παραπάνω το σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
Περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε στο ταψάκι για 24 ώρες. 
Η συνταγή και η εκτέλεση είναι του συζύγου.
Για να είμαι ακριβοδίκαιη εκείνος με έμαθε να μαγειρεύω!