Φρέσκα καλαμαράκια κρασάτα με κρεμμύδια και πατάτες φούρνου σαν τηγανητές

Καλαμαράκια κρασάτα με κρεμμύδια και τραγανές πατάτες φούρνου

ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΡΑΣΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ


Τα φρέσκα καλαμαράκια συνδυάζονται υπέροχα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις τραγανές πατάτες φούρνου που θυμίζουν τηγανητές. 


Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα καλαμαράκια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε φετούλες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρά κυβάκια
  • 1 κούπα του νες καφέ ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Πράσινες ελιές (προαιρετικά)

Για τις πατάτες φούρνου
  • Πατάτες, κομμένες για τηγάνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Σιμιγδάλι ψιλό


Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα κομμένα καλαμαράκια και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.
  2. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες.
  3. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας.
  5. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  6. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό.
  7. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να δέσει η σάλτσα.
  8. Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές πράσινες ελιές για έξτρα γεύση.
  9. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια, μπορούμε να τα βάλουμε σε σόδα για 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα για να μαλακώσουν. Για τα φρέσκα, αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν επιθυμούμε, τα αφήνουμε για 15 λεπτά σε σόδα.

Για τις πατάτες φούρνου
  1. Κόβουμε τις πατάτες για τηγάνι και τις πλένουμε πολλές φορές για να φύγει το άμυλο.
  2. Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, γλυκιά πάπρικα και λίγο ψιλό σιμιγδάλι.
  4. Ανακατεύουμε καλά για να καλυφθούν όλες οι πατάτες με τα υλικά και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές, περίπου 30-40 λεπτά.


Δημιουργός συνταγής: Αναστασια Βλαχου

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget