Κουνέλι ριγανάτο με πολέντα


ΚΟΥΝΕΛΙ ΡΙΓΑΝΑΤΟ ΜΕ ΠΟΛΕΝΤΑ

Κυριακάτικο φαγάκι-απόλαυση!
Με ένα ποτήρι λευκό κρασί, όλα τα λεφτά!

Υλικά

  • 1 κουνέλι 1,6-1,8 κιλά
  • 75 ml ξύδι (3/4 φλυτζ. ελληνικού καφέ)
  • 200 ml ελαιόλαδο (2 φλυτζ. ελληνικού καφέ)
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1 κ.γλ (φουσκωτό) μυρωδάτη ρίγανη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4-5 δόντια σκόρδο

Σερβίρουμε με πολέντα ή πατάτες τηγανητές ή πιλάφι.

Εκτέλεση

  1. Τεμαχίζω το κουνέλι σε μερίδες, το πλένω και το τοποθετώ σε ένα μπολ με νερό-να το σκεπάζει- στο οποίο έχω διαλύσει ¾ φλυτζανάκι ξύδι.
  2. Το αφήνω να σταθεί 1-2 ώρες.
  3. Μετά το ξεπλένω και το αφήνω να στεγνώσει λίγο πάνω σε διπλό χαρτί κουζίνας.
  4. Το αλατίζω ελαφρά.
  5. Βάζω σε πλακερό το λάδι να κάψει ελαφρά, σε μάλλον δυνατή φωτιά. 
  6. Τοποθετώ τα κομμάτια του κουνελιού και αφήνω να πάρουν χρώμα πριν τα γυρίσω. 
  7. Πασπαλίζω με ρίγανη και μαυροπίπερο, ρίχνω το σκόρδο και όταν πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά σβήνω με το χυμό λεμονιού. 
  8. Αφήνω 5 λεπτά και προσθέτω ζεστό νερό να φτάνει μέχρι τη μέση των κομματιών, όχι περισσότερο.
  9. Βάζω τη δάφνη, χαμηλώνω τη φωτιά στο πολύ σιγανό, ελέγχω το αλάτι του, σκεπάζω το πλακερό και αφήνω να σιγοβράσει και να μαλακώσει το κρέας, περίπου 1 ώρα ανάλογα με το μέγεθος του κουνελιού.
  10. Όσο βράζει ελέγχω και αν χρειαστεί συμπληρώνω πολύ λίγο νερό. Πρέπει να μείνει με το λάδι του και ελάχιστο ζουμάκι.
  11. Προτίμησα να σερβίρω το κουνελάκι με πολέντα. Είναι ιταλικό καλαμποκάλευρο και την αγοράζω από τα σούπερ μάρκετ, την έχουν τα περισσότερα. Για να τη φτιάξω ακολουθώ τις οδηγίες πάνω στο σακουλάκι. Αυτή που πήρα εγώ, ήταν γρήγορου βρασμού ( instant polenta) και έγραφε δοσολογία 1 μέρος πολέντα 4 μέρη νερό. Υπολόγισα για κάθε άτομο 75 ml πολέντα και 300 ml νερό. 
  12. Σε κατσαρόλα βάζω το νερό, αλατίζω ελαφρά και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνω σαν βροχή την πολέντα ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. 
  13. Σε 3 λεπτά ήταν έτοιμη. 
  14. Ξαναδοκίμασα στο αλάτι και πρόσθεσα λίγο. 
  15. Μπορούμε να ανακατέψουμε μέσα τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί με χαρακτήρα!
  16. Τη σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα γιατί όταν κρυώσει σφίγγει.
  17. Περιχύνουμε με το ζουμάκι του κουνελιού και απολαμβάνουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο που θα αρέσει και στα παιδιά!