Τα Σμυρναίικα Σουτζουκάκια της γιαγιάς



ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

H πιο αγαπημένη συνταγή τις Σμυρναίικης κουζίνας

Υλικά

  • 1 κιλό κιμάς -μπορεί να είναι και μισός μοσχάρι μισός αρνί 
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • λίγο πιπέρι
  • 100 γραμ. φρυγανιά
  • 3 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι αλεσμένο και στυμμένο
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί

Για το πλάσιμο
  • Ένα μπολάκιμε κρασί

Για τη σάλτσα
  • 1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι – πιπέρι – κύμινο
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • λίγο λάδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ζυμώνεις τον κιμά με όλα τα υλικά πολύ καλά. 
  2. Σκεπάζεις με μια μεμβράνη κι αφήνεις στο ψυγείο περίπου 15 – 20 λεπτά να τραβήξει η ζύμη.
  3. Πλάθεις τα σουτζουκάκια μουσκεύοντας τα χέρια σου πρώτα στο μπολάκι με το κρασί.
  4. Τοποθετείς τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα.
  5. Αν θέλετε πιο βαριά τα αλευρώνετε και τα περνάτε από το τηγάνι. 
  6. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C μέχρι να ροδίσουν.
  7. Σε μια κατσαρολίτσα, βάζεις ένα ποτήρι νερό με τις αλεσμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και το λάδι. 
  8. Αφήνεις να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. 
  9. Όταν δεις τη σάλτσα να έχει δέσει, βάζεις μέσα τα ήδη ψημένα σουτζουκάκια κι αφήνεις να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
  10. Συνοδεύουμε με ρύζι ή με πουρέ ή με πατάτες τηγανητές.

Τα Σμυρναίικα Σουτζουκάκια της γιαγιάς