
ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
H πιο αγαπημένη συνταγή τις Σμυρναίικης κουζίνας
Για το πλάσιμο
Για τη σάλτσα
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς -μπορεί να είναι και μισός μοσχάρι μισός αρνί
- 1 αυγό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- λίγο πιπέρι
- 100 γραμ. φρυγανιά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι αλεσμένο και στυμμένο
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί
Για το πλάσιμο
- Ένα μπολάκιμε κρασί
Για τη σάλτσα
- 1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι – πιπέρι – κύμινο
- 1 ξυλαράκι κανέλλα
- λίγο λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ζυμώνεις τον κιμά με όλα τα υλικά πολύ καλά.
- Σκεπάζεις με μια μεμβράνη κι αφήνεις στο ψυγείο περίπου 15 – 20 λεπτά να τραβήξει η ζύμη.
- Πλάθεις τα σουτζουκάκια μουσκεύοντας τα χέρια σου πρώτα στο μπολάκι με το κρασί.
- Τοποθετείς τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα.
- Αν θέλετε πιο βαριά τα αλευρώνετε και τα περνάτε από το τηγάνι.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C μέχρι να ροδίσουν.
- Σε μια κατσαρολίτσα, βάζεις ένα ποτήρι νερό με τις αλεσμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και το λάδι.
- Αφήνεις να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.
- Όταν δεις τη σάλτσα να έχει δέσει, βάζεις μέσα τα ήδη ψημένα σουτζουκάκια κι αφήνεις να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
- Συνοδεύουμε με ρύζι ή με πουρέ ή με πατάτες τηγανητές.
Τα Σμυρναίικα Σουτζουκάκια της γιαγιάς