
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
Το κλασικό παστίτσιο, φτιαγμένο με μεράκι και αγνά υλικά!!
Υλικά:
- 1.200 γρ. κιμάς
- Ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 γαρύφαλλα
- 1 μπαχάρι
- 1 ξύλο κανέλας
- Μοσχοκάρυδο
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Λίγο κρασί
- 1 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- Λίγο νερό
- 2 πακέτα μακαρόνια Νο2
- Κεφαλοτύρι τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
- 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 1.5 λίτρο γάλα φρέσκο
- Μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 χούφτες κεφαλοτύρι τριμμένο
- 3 αυγά
- 1 πακέτο (σχεδόν) κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
- Σε ένα σκεύος σοτάρουμε τον κιμά, πρώτα μόνο του και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Αρωματίζουμε με γαρύφαλλο, μπαχάρι και κανέλα. Προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αλάτι.
- Σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι, τον πελτέ και τη ζάχαρη.
- Συμπληρώνουμε με λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να βράσει λίγο ο κιμάς.
- Βράζουμε τα μακαρόνια al dente.
- Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τη μισή ποσότητα των μακαρονιών, προσθέτουμε κεφαλοτύρι και από πάνω τον κιμά.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ποσότητα μακαρονιών.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
- Περιχύνουμε το παστίτσιο και πασπαλίζουμε με επιπλέον κεφαλοτύρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 με κάτω αντίσταση και αερόθερμο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.