ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Μια παραδοσιακή πίτα με πλούσια γέμιση από σπανάκι, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια και φέτα. Το χειροποίητο φύλλο με καλαμποκίσιο αλεύρι δίνει μια ιδιαίτερη γεύση, που θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
Για το φύλλο:- 200 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1,5 κούπα περίπου χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. σπανάκι
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 2 κ.σ. τραχανά
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο είδη αλευριού με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα και τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά.
- Με τη βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε τη ζύμη σε 6 λεπτά φύλλα.
- Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, τοποθετούμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα πάλι λαδωμένα.
- Χαράσσουμε την πίτα, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Δημιουργός συνταγής: Χρυσούλα Καλλωνη