
Άλλο ένα γλυκό που κάνει το σπίτι να μυρίζει μαμά και γιορτές! Αυτή η εκδοχή είναι νηστίσιμη, αλλά κανείς δεν το καταλαβαίνει. Αφράτα και ωραία σιροπιασμένα, ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ μας ή για κέρασμα!
Δημιουργός συνταγής: Λένα Αντωνίου
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα πορτοκαλάδα με ανθρακικό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 βανίλιες
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 1 κιλό (όσο πάρει η ζύμη)
- 4 κουταλιές κακάο άγλυκο
Για το σιρόπι
- 3 1/2 κούπες νερό
- 3 1/2 κούπες ζάχαρη
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το σπορέλαιο, την πορτοκαλάδα, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη μαγιά και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν όλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Το πρώτο κομμάτι το αφήνουμε λευκό. Στο δεύτερο προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφα καφέ.
- Παίρνουμε το καφέ ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια και τα κάνουμε μπαστουνάκια.
- Κόβουμε και το λευκό ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου μισό εκατοστό.
- Βάζουμε πάνω σε κάθε λευκό φύλλο ένα καφέ μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σε ρολό. Το κάνουμε σφιχτά, χωρίς όμως να το πιέσουμε υπερβολικά.
- Κόβουμε το ρολό σε φετούλες πάχους περίπου 2 εκατοστών και πατάμε κάθε ροξάκι ελαφρά με το χέρι για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα.
- Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ωραία.
- Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
- Βγάζουμε τα ροξάκια από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε καυτά μέσα στο ταψί. Τα αφήνουμε 10 λεπτά ανά πλευρά για να τραβήξουν σωστά.
- Τα αφήνουμε να σταθούν λίγο πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Η γεύση τους γίνεται ακόμη καλύτερη την επόμενη μέρα.
Δημιουργός συνταγής: Λένα Αντωνίου