Ροξάκια νηστίσιμα

Ροξάκια νηστίσιμα με κακάο και σιρόπι, αφράτα και ζουμερά μέσα σε ταψί.
Άλλο ένα γλυκό που κάνει το σπίτι να μυρίζει μαμά και γιορτές! Αυτή η εκδοχή είναι νηστίσιμη, αλλά κανείς δεν το καταλαβαίνει. Αφράτα και ωραία σιροπιασμένα, ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ μας ή για κέρασμα!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα πορτοκαλάδα με ανθρακικό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 βανίλιες
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 1 κιλό (όσο πάρει η ζύμη)
  • 4 κουταλιές κακάο άγλυκο

Για το σιρόπι

  • 3 1/2 κούπες νερό
  • 3 1/2 κούπες ζάχαρη
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το σπορέλαιο, την πορτοκαλάδα, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τη μαγιά και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν όλα.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Το πρώτο κομμάτι το αφήνουμε λευκό. Στο δεύτερο προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφα καφέ.
  4. Παίρνουμε το καφέ ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 3 ίσα κομμάτια και τα κάνουμε μπαστουνάκια.
  5. Κόβουμε και το λευκό ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε ορθογώνιο φύλλο πάχους περίπου μισό εκατοστό.
  6. Βάζουμε πάνω σε κάθε λευκό φύλλο ένα καφέ μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σε ρολό. Το κάνουμε σφιχτά, χωρίς όμως να το πιέσουμε υπερβολικά.
  7. Κόβουμε το ρολό σε φετούλες πάχους περίπου 2 εκατοστών και πατάμε κάθε ροξάκι ελαφρά με το χέρι για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα.
  8. Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ωραία.
  9. Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
  10. Βγάζουμε τα ροξάκια από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε καυτά μέσα στο ταψί. Τα αφήνουμε 10 λεπτά ανά πλευρά για να τραβήξουν σωστά.
  11. Τα αφήνουμε να σταθούν λίγο πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Η γεύση τους γίνεται ακόμη καλύτερη την επόμενη μέρα.

Δημιουργός συνταγής: Λένα Αντωνίου