1 κουτάκι μικρό μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου 330γρ.
4 φακελάκια μαγιά ξερή
2 καλές πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Για το μπακαλιάρο
Ξαλμυρίζουμε το ψάρι για 2 - 3 μέρες (βάζουμε το ψάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με νερό και λίγο αλάτι το οποίο αλλάζουμε συχνά).
Στεγνώνουμε καλά το ψάρι.
Αφαιρούμε το δέρμα από το ψάρι με προσοχή τραβώντας από τη μεριά της ουράς προς το κεφάλι με τα χέρια.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180 βαθμούς.
Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια της αρεσκείας μας (προσοχή να είναι ίδια σε μέγεθος και πάχος για να τηγανιστούν ομοιόμορφα).
Το κάθε κομμάτι το βουτάμε σε αλεύρι, το τινάζουμε να φύγει το επιπλέον και μετά το βουτάμε στο κουρκούτι.
Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσει γυρίζοντάς το αν χρειαστεί.
Για τη σκορδαλιά
Βράζουμε τις πατάτες μπόλικο αλατισμένο νερό.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά αλλά να μην κρυώσουν.
Αν θέλουμε να την κάνουμε ελαφριά τη σκορδαλιά μας, βράζουμε τα σκόρδα 5 λεπτά σε λίγο γάλα.
Χτυπάμε το σκόρδο στο μούλτι με 1/2 κούπα ελαιόλαδο και κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
Πολτοποιούμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή τις περνάμε από το πρες πουρέ. Προσωπικά προτιμώ τη σκορδαλιά μου με κομματάκια πατάτας οπότε δεν τις διαλύω εντελώς.
Προσθέτουμε σιγά σιγά λάδι από το μείγμα με το σκόρδο, ξύδι, αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε συχνά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο χωρίς σκόρδο αν αυτό μας φαίνεται αρκετό. Να έχουμε υπόψη μας ότι το σκόρδο θέλει λίγο προσοχή μιας και όσο περνάει η ώρα αυξάνεται η έντασή του.
Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο καρύδι!
Για το κουρκούτι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μπύρα με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Διατηρούμε εκτός ψυγείου μέχρι να αναπτυχθεί η μαγιά για 1 - 2 ώρες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως μετά.
Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε και λίγο μπέικιν πάουντερ.
Εξερευνήστε τη σελίδα μας για τις Καλύτερες Συνταγές Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής! Ανακαλύψτε νέες γεύσεις και δημιουργήστε απολαυστικά πιάτα και γλυκά!