Σκοπελίτικη τυρόπιτα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σκοπελίτικη τυρόπιτα

Σκοπελίτικη τυρόπιτα αφράτη και τραγανή σαν λουκουμάς...............
Φτιάξτε το πιο τραγανό αέρινο φύλλο με την προσθήκη σταχτονερου ( πειραματίστηκα και πραγματικά δικαιώθηκα).....!!!!

Υλικά για το φύλλο
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ κοφτό αλάτι
1 σφηνάκι σταχτόνερο
1 1/2 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 κούπα περίπου χλιαρό νερό ίσως και λίγο παραπάνω
νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
500 γρ φέτα σπασμένη με το πιρούνι
Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι μου και το αλάτι , κάνω μια γούβα στο κέντρο και προσθέτω το λάδι ,το σταχτόνερο και το νερό.
Ζυμώνω να έχω ένα ζυμαρακι εύπλαστο και δροσερό.
Προσθέτω αν χρειάζεται νερό η αλεύρι αντίστοιχα( αν χρειαστεί ελάχιστο)
Αφήνω να ξεκουραστεί μισή ωρίτσα σκεπασμένο.
Ανοίγω με νισεστέ μεγάλα πολύ λεπτά φύλλα 28 εκ.
Ανοίγει εύκολα!!!!
Πασπαλίζω με φέτα ημικυκλικά και ραντίζω με λίγο λαδάκι.
Ρολάρω κλείνοντας τα πλαϊνά και τυλίγω σε σαλιγκαράκια.
Συνεχίζω το ίδιο με το υπόλοιπο ζυμαρακι.
Τηγανίζω σε μικρό τηγάνι μια μια τυρόπιτα με μπόλικο λαδάκι.
Το λαδάκι μου να έχει κάψει.
Γυρίζω τις πίτες μου με δύο πιρουνάκια για να μην σπάσουν.
Αφήνω λίγο σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρω!!!!
Γίνονται αφράτες και τραγανές σαν λουκουμάδες!!!!

Για να φτιάξετε σταχτονερου
Σε 3 φλ. νερό προσθέτω 2 κ.σ στάχτη από καθαρό ξύλο.
Βράζω 4-5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό. Αφήνω να κατασταλάξει τουλάχιστον 3-4 ώρες και σουρώνω αρκετές φορές με τουλουπάνι και βαμβάκι μέχρι να βγει διαυγές το νερό!!!!!
Έτοιμο το σταχτόνερο!!!