Χωριάτικο κοτόπουλο με χυλοπίτες στο πήλινο



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Χωριάτικο κοτόπουλο με χυλοπίτες στο πήλινο

Κοτούλα χωριάτικη .....με τουτουμάκια ή χυλοπιτούλες αλλιώς στο πήλινο.......λουκουμάκι έγινε!!!!

Υλικά
1 κότα χωριάτικη σε μεριδούλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ντομάτες ζουμερές στον τρίφτη
1 κ.γ πελτέ
1 κ.γ πάπρικα γλυκιά
2 κόκκους μπαχάρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί
1/4 φλ λάδι
500 γρ τουτουμάκια - χυλοπιτούλες ψιλές
Αλάτι πιπέρι
Κεφαλογραβιέρα για σερβίρισμα.

Εκτέλεση
Σοτάρω την κότα στο λαδακι να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και γυρίζω μέχρι να γυαλίσει και τα μυρωδικά.
Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω την ντοματούλα , τον πελτέ και αλατοπιπερώνω.
Γυρίζω το φαγητό μου στη πήλινη γάστρα και προσθέτω νεράκι μέχρι να σκεπάζω σχεδόν το κρέας.
Σκεπάζω τη γάστρα και ψήνω στους 190 βαθμούς για 2 μισή ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρεατάκι.
Προσθέτω λίγο νεράκι ακόμα δοκιμάζω στο αλάτι και ρίχνω το χυλοπιτάκι.
Ανακατεύω και ψήνω για 10 λεπτά περίπου ....βγάζω το φαγητό από το φούρνο ακόμα με ζουμάκι και οι χυλοπιτούλες να κρατάνε ελαφρώς.
Αφήνω έξω από το φούρνο να τραβήξει τα ζουμάκια και σερβίρω με μπόλικο τυράκι .