Σταφιδόψωμα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σταφιδόψωμα

Υπέροχα αφράτα μυρωδάτα σταφιδόψωμα για το πρωινό...για το απογευματινό καφεδάκι... για το κολατσιό στη δουλειά και στο σχολείο!!!!!

Υλικά
300 γρ γάλα χλιαρό
50 γρ μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
50 γρ βούτυρο αγελάδος
1 κ.γ κοφτό αλάτι
1/2 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
1 κ.γ κανέλα
1/3 κ.γ μοσχοκάρυδο
μια πρέζα γαρύφαλλο
250 γρ αλεύρι γ.ο.χ
250 γρ αλεύρι σκληρό
200 γρ σταφίδες ξανθές και μαύρες
Ένα κρόκο με λίγες σταγόνες νερό για άλλειμα
Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζω το χλιαρό χαλά με το μέλι και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί. Προσθέτω λίγο αλεύρι να φτιάξω ένα αραιό χυλό και αφήνω μισή ωρίτσα να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύω τα μυρωδικά μου και το αλάτι.
Αφού κάνει φυσαλίδες το προζυμάκι μου προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το αλεύρι. Χτυπάω σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με τον ειδικό γάντζο.
Τέλος προσθέτω το βούτυρο και ζυμώνω για 5 λεπτά περίπου.
Το ζυμαρακι μας θα πρέπει να είναι αφράτο τσιχλωτό και ίσα που να ξεκολλάει από το κάδο του μιξερ.
Αν κολλάει πολύ προσθέστε λίγο αλευράκι ακόμα με πολύ προσοχή.
Τέλος προσθέτω τις σταφίδες και ζυμώνω με τα χέρια να ενσωματωθούν μέσα στη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για μια ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει κόβω το ζυμαρακι μου σε 10 ίσες μπαλίτσες.
Κάνω κορδονάκια και γυρίζω σε σαλιγκαρακια.
Αφήνω πάλι μισή ωρίτσα να φουσκώσουν.
Αυγουλώνω πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπτά μεχρι να ροδοκοκκινίσουν!!!!
Αφήνω να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Μπορείτε να φυλάξετε στη κατάψυξη σε σακουλίτσα τροφίμων .
Τα κλείνω όταν είναι λίγο χλιαρά ακόμα και τα βάζω κατάψυξη.