Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Τραγανό και μοσχοβολιστό!!

Υλικά
( η συνταγή είναι χωρίς γαλαζόπετρα)
1κιλό συκαλάκι μετριο
(25 κομμάτια περίπου)
1.200 γρ ζάχαρη
3 2/3 φλ. του τσαγιού νερό
6-7 μοσχοκάρφια ( γαρύφαλλα)
Αμύγδαλο ασπρισμένο όσα και τα σύκα
2 κ.σ γεμάτες γεμάτες γλυκόζη
Χυμό από μισό λεμόνι ( για το σιρόπι)
Επιπλέον χυμό από 2 μεγάλα ζουμερά λεμόνια ή τρία μικρότερα

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα σύκα μας 2-3 νερά ( καλύτερα με γάντια).
Κόβουμε το μίσχο και με μυτερό μαχαιράκι κόβω το κοτσανάκι από κάτω κυκλικά προσέχοντας να μην κακοποιήσω το σύκο.
Με μια φουρκετούλα καθαρίζω για τυχόν σποράκια μέσα το σύκο ( ανοίγοντας έτσι μια τρυπουλα).
Βράζω σε μπόλικο νεράκι τα συκαλάκια μου για 5 λεπτά περίπου από τη στιγμή του βρασμού .
Αλλάζω το νεράκι και βράζω για άλλα 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά.
Έπειτα βάζω τα συκαλάκια μου σε λεκανίτσα με νεράκι παγωμένο να τα σκεπάζει μαζί με το χυμό από τα 2 λεμόνια.
Αφήνω 3 ώρες περίπου να σφίξουν.
Βγάζω τα συκαλάκια μου και τα στραγγίζω ένα ένα με τα χέρια μου να φύγει η περίσσεια νερού, προσέχοντας μην τα χαλάσω.
Σε αυτή τη φάση τοποθετούμε από ένα αμυγδαλάκι μέσα σε κάθε σύκο από την κάτω μεριά που καθαρίσαμε με τη φουρκέτα.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη με το νερό και βράζω το σιρόπι μου για 5 λεπτά.
Ρίχνω τα συκαλάκια μου και τα γαρύφαλλα.
Βράζω μεχρι να δέσει το σιρόπι.
Τραβάω από τη φωτιά.
Αφήνω όλη τη νύχτα να τραβήξει σιροπάκι και να αφήσει τυχόν τα νερά του το φρούτο.
Την επόμενη μέρα δένω λίγο ακόμα αν χρειάζεται και προσθέτω τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.
Αποστειρώνω τα βάζα μου , βάζω καυτό το γλυκό μου , σκεπάζω καλά με σιρόπι μέχρι πάνω κλείνω καλά και γυρίζω ανάποδα τα βάζα. Αφήνω να κρυώσει και διατηρώ σε δροσερό σκιερό μέρος!
Αν θέλετε να φτιάξετε τα συκαλάκια σας με γαλαζόπετρα για πιο έντονο πράσινο χρώμα , μετά το δεύτερο ξεπίκρισμα βουτάτε τα σύκα σε μια λεκανίτσα με 1 1/2 λίτρο νερό και ένα κομματάκι σα ρεβίθι γαλαζόπετρα το οποίο έχετε πρώτα τρίψει.
Αφήνεται τα σύκα 20-30 λεπτά και ξεπλένεται καλά.
Κάνετε το τρίτο ξεπίκρισμα , (παραλείπετε το βάπτισμα τους μέσα στο λεμόνι) τα στιβεται καλά και τα ρίχνετε στο σιροπάκι.