ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ
Σερβίρετε σαν φρούτο μόνο του ή με γιαούρτι σταφίδες βρώμη.....ή παγωτό ή τηγανίτες ή ότι άλλο βάλει η φαντασία σας.
Υλικά
- 6 μήλα μεγάλα κόκκινα και σφιχτά ( να μην είναι χτυπημένα)
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε σχολαστικά δύο βαζάκια και τα αποστειρώνουμε στο φούρνο μαζί με τα καπάκια τους, στους 100 βαθμούς, στο αερόθερμο για 10 λεπτά.
- Πριν ξεκινήσουμε να κόψουμε τα φρούτα, βάζουμε σε μία λεκανίτσα νερό με χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι.
- Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε στα τέσσερα.
- Καθαρίζουμε από τη φλούδα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Βάζουμε τα κομμάτια μέσα στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι.
- Σε μία κατσαρολίτσα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό μαζί με το χυμό λεμονιού και την κανέλα να βράσουν για 5 - 6 λεπτά, να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
- Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του (όχι να κρυώσει).
- Βάζουμε τα κομμάτια μήλου μέσα στα βάζα προσπαθώντας να μην αφήνουμε κενά και γεμίζουμε μέχρι επάνω με σιρόπι.
- Κλείνουμε καλά τα βάζα.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε μία πετσέτα στον πάτο, γεμίζουμε με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Μόλις πάρει βράση το νερό βάζουμε τα βαζάκια μέσα και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου από τη στιγμή του βρασμού.
- Αφαιρούμε προσεκτικά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Φυλάμε σε σκιερό δροσερό μέρος.
Σημειώσεις
- Η κομπόστα διατηρείται για 6 με 7 μήνες στο ντουλάπι και όταν ανοίξουμε το βάζο φυλάμε στο ψυγείο!
- Αν δεν θέλουμε να φυλάξουμε για καιρό την κομπόστα μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι όπως αναγράφεται παραπάνω και να το βράσουμε για 6 λεπτά. Προσθέτουμε τα μήλα μέσα στο σιρόπι και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου (να τσιμπιούνται). Βγάζουμε τα κομμάτια μήλου, τα βάζουμε μέσα στα αποστειρωμένα βάζα και δένουμε λίγο ακόμα το σιρόπι αν χρειαστεί. Γεμίζουμε τα βάζα με σιρόπι να καλύψει τα μήλα και κλείνουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε στο ψυγείο.
