Κομπόστα μήλο με κανέλα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΗΛΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κομπόστα μήλο με κανέλα

Ένα απίστευτα αρωματικό δροσερό και ελαφρύ επιδόρπιο για όλες τις ώρες!!!!
Σερβίρετε σαν φρούτο μόνο του ή με γιαούρτι σταφίδες βρώμη.....ή παγωτό ή τηγανίτες ή ότι άλλο βάλει η φαντασία σας.....!!!!!

Υλικά
6 μήλα μεγάλα κόκκινα και σφιχτά ( να μην είναι χτυπημένα)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Πλένω σχολαστικά δύο βαζάκια και τα αποστειρώνω στο φούρνο μου μαζί με τα καπάκια τους στους 100 βαθμούς στο αερόθερμο για 10 λεπτά.
Πριν ξεκινήσω να κόψω τα φρούτα μου βάζω σε μία λεκανίτσα ,νερό με χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι.
Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Καθαρίζω από τη φλούδα και αφαιρώ τα κουκούτσια.
Βάζω τα κομμάτια μου μέσα στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι.
Σε μία κατσαρολίτσα ετοιμάζω το σιρόπι μου βάζω τη ζάχαρη και το νερό μαζί με το χυμό λεμονιού και την κανέλα να βράσουν 5-6 λεπτά να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
Αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του( όχι να κρυώσει).
Βάζω τα κομμάτια μήλου μέσα στα βάζα μου προσπαθώντας να μην αφήνω κενά και γεμίζω μέχρι επάνω με σιρόπι.
Κλείνω καλά τα βάζα μου.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζω μία πετσέτα στον πάτο γεμίζω με νερό και αφήνω να πάρει βράση.
Μόλις πάρει βράση το νερό μου βάζω τα βαζάκια μου μέσα και βράζω για 15 λεπτά περίπου από τη στιγμή του βρασμού.
Αφαιρώ προσεκτικά και αφήνω να κρυώσουν.
Φυλάω σε σκιερό δροσερό μέρος.
Η κομπόστα διατηρείται για 6 με 7 μήνες στο ντουλάπι και όταν ανοίξω το βάζο φυλάω στο ψυγείο!
Αν δεν θέλω να φυλάξω για καιρό την κομπόστα μου .....μπορώ να ετοιμάσω το σιρόπι όπως γράφω παραπάνω και να το βράσω για 6 . Προσθέτω τα μήλα μέσα στο σιρόπι και βράζω για 15 λεπτά περίπου( να τσιμπιούνται.
Βγάζω τα κομμάτια μήλου τα βάζω μέσα στα αποστειρωμένα βάζα μου δένω λίγο ακόμα το σιρόπι αν χρειαστεί . Γεμίζω τα βάζα μου με σιρόπι να καλύψω τα μήλα και κλείνω καλά. Αφήνω να κρυώσει και διατηρώ στο ψυγείο.!