Λαχανοντολμάδες με σάλτσα λεμονιού



Μια συνταγή της κυρίας Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou ‎για ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Λαχανοντολμάδες με σάλτσα λεμονιού

Ζεματαμε ενα μεγάλο λάχανο και το αφήνουμε κρυώσει.....

για την γεμιση:
2 κούπες Ρύζι για γεμιστά
4 κρεμμυδια ψιλοκομμένα
1 ματσακι Μαϊντανό
1/2 ματσακι Άνηθο
2 καρότα τριμμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Παπρικα
Ελαιολάδο

Ανακατεύουμε καλά τα υλικα της γέμισης , παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο, κόβουμε το κοτσανι ( το πιο χοντρό μέρος) βάζουμε λίγη γεμιση και τυλιγουμε..... τα βάζουμε με σειρά στην κατσαρόλα αφού πρώτα έχουμε στρώσει στον πάτο κάποια φύλλα από το λάχανο..... στο τέλος Ρίχνουμε λάδι, λιγο νερό και 1 κύβο βοδινου η λαχανικων.... σκεπάζουμε τους λαχανοντολμαδες μένα πιάτο , κλείνουμε την κατσαρολα. μαγειρεύουμε για 1 ώρα..... περίπου...

Για την σάλτσα λεμονιου:
Βάζουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο Σ'ενα κατσαρολακι για να λιώσει, προσθέτουμε μια χουφτα αλεύρι σταρενιο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 λεπτο . προσθέτουμε το ζουμί από τους λαχανοντολμαδες ( αν δεν εχουν πολυ ζουμί προσθετουμε ζεστο νερό και διαλυουμε 1 κυβο λαχανικων μεσα) σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια πηχτη σάλτσα.... στο τέλος προσθέτουμε χυμό από 1 λεμόνι.