Κουραμπιέδες Αμυγδάλου τραγανοί και μοσχοβολιστοί

Κουραμπιέδες Αμυγδάλου

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΤΡΑΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΣΤΟΙ


Αποθηκεύστε τη συνταγή και χαρίστε στο σπίτι σας τη μαγεία των Χριστουγέννων με τους ωραιότερους κουραμπιέδες αμυγδάλου! Τραγανοί, πλούσιοι σε γεύση και γεμάτοι αρώματα!!


Υλικά

(Το ποτήρι είναι το κλασικό νεροπότηρο)
  • 1 ποτήρι νερού αιγοπρόβειο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) 
  • 1 ποτήρι νερού Φυτίνη 
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο 
  • 1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη 
  • 2 κρόκοι αυγών 
  • 2 σφηνάκια κονιάκ 
  • 2 σφηνάκια αλισίβα (ή 1 σφηνάκι ανθόνερο ως εναλλακτική) 
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής 
  • 2 κ.σ. κοφτές μπέικιν πάουντερ 
  • 5 βανίλιες 
  • 300 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 1½ κιλό αλεύρι (περίπου) 
  • Ανθόνερο για ράντισμα 
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα 


Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το βούτυρο, τη Φυτίνη και το ελαιόλαδο με μίξερ για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να μοιάζει με κρέμα. 
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  3. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν, τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα (διαλυμένη στο πρώτο σφηνάκι κονιάκ). 
  4. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κονιάκ και την αλισίβα, προσθέτοντας κάθε υλικό σταδιακά και αφήνοντας το μείγμα να το απορροφήσει καλά. 
  5. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τα αμύγδαλα. 
  6. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. 
  7. Πλάσιμο και ψήσιμο
  8. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  9. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς. 
  10. Τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη. 

Σημείωση για την Αλισίβα

  1. Βράζουμε 3 φλιτζάνια νερό με 2 κ.σ. στάχτη από καθαρό ξύλο για 4-5 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό. 
  2. Αφήνουμε το μείγμα να κατασταλάξει για 3-4 ώρες και το σουρώνουμε πολλές φορές με τουλπάνι και βαμβάκι, μέχρι να γίνει διαυγές.
Η αλισίβα κάνει τις ζύμες πιο τριφτές. Αν θέλουμε, μπορούμε να την αντικαταστήσουμεμε ανθόνερο. 



Δημιουργός συνταγής: Tzela Antonopoulou

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget