Κουραμπιέδες αμυγδάλου τραγανοί και μοσχοβολιστοί



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΤΡΑΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΣΤΟΙ ---> Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κουραμπιέδες αμυγδάλου τραγανοί και μοσχοβολιστοί

Αποθηκεύστε τη συνταγή και φτιάξτε φέτος τους ωραιότερους τους πιο τραγανούς και μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες αμυγδάλου....!!!!Ελάτε να μοσχοβολήσουμε το σπίτι μας Χριστούγεννα!!!

Υλικά
1 ποτήρι του νερού βούτυρο αιγοπρόβειο( το κλασικό νεροποτηρο) σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτήρι του νερού φυτίνη
1 ποτήρι του νερού ελαιολαδο
1 πιατέλακι του καφέ ζάχαρη άχνη
2 κρόκους
2 σφηνάκια κονιάκ
2 σφηνάκια αλισίβα
1 κ.γ σόδα
2 κ.σ κοφτες μπεικιν παουντερ
5 βανιλιες
300 γρ αμύγδαλο ανάλατο καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
1 πρέζα αλάτι
1 1/2 κιλό περίπου αλεύρι
Ανθονερο για ράντισμα
Άχνη για πασπαλισμα

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη χτυπάω το βούτυρο τη φυτίνη και το λάδι για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτω την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα και έναν έναν τους κρόκους , τις βανιλιες , το αλάτι τη σόδα την οποία διαλύω στο πρώτο σφηνάκι από το κονιάκ,προσθέτω το υπόλοιπο κονιάκ και την αλισίβα χωρίς να σταματώ το χτύπημα και περιμένοντας να πίνει το μίγμα μου ένα ένα τα υλικά μου.
Έπειτα προσθέτω λίγο αλεύρι και τα αμυγδαλα μου.
Με το χέρι πια προσθέτω το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη σχετικά σφιχτή( όχι πολύ μαλακή). Πλάθω και ψήνω στους 180 βαθμούς σε προθερμασμενο φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου , να χρυσαφισουν.
Αφήνω να κρυώσουν.....ψεκαζω με ανθονερο και πασπαλιζω με άχνη!
Για να φτιάξετε αλισίβα Σε 3 φλ. νερό προσθέτω 2 κ.σ στάχτη από καθαρο ξύλο. Βράζω 4-5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό. Αφήνω να κατασταλάξει τουλάχιστον 3-4 ώρες και σουρωνω αρκετές φορές με τουλουπανι και βαμβάκι μέχρι να βγει διαυγές το νερό!!!!! Έτοιμο το σταχτονερο η αλισίβα!!!! Η αλισίβα έχει την ιδιότητα να κάνει πιο τρίφτες τις ζύμες μας!!!!