
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΤΡΑΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΣΤΟΙ
Υλικά
(Το ποτήρι είναι το κλασικό νεροπότηρο)
- 1 ποτήρι νερού αιγοπρόβειο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 ποτήρι νερού Φυτίνη
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- 2 σφηνάκια αλισίβα (ή 1 σφηνάκι ανθόνερο ως εναλλακτική)
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 2 κ.σ. κοφτές μπέικιν πάουντερ
- 5 βανίλιες
- 300 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1½ κιλό αλεύρι (περίπου)
- Ανθόνερο για ράντισμα
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη, χτυπάμε το βούτυρο, τη Φυτίνη και το ελαιόλαδο με μίξερ για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να μοιάζει με κρέμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε τους κρόκους έναν-έναν, τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα (διαλυμένη στο πρώτο σφηνάκι κονιάκ).
- Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κονιάκ και την αλισίβα, προσθέτοντας κάθε υλικό σταδιακά και αφήνοντας το μείγμα να το απορροφήσει καλά.
- Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τα αμύγδαλα.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
- Πλάσιμο και ψήσιμο
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς.
- Τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.
Σημείωση για την Αλισίβα
- Βράζουμε 3 φλιτζάνια νερό με 2 κ.σ. στάχτη από καθαρό ξύλο για 4-5 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό.
- Αφήνουμε το μείγμα να κατασταλάξει για 3-4 ώρες και το σουρώνουμε πολλές φορές με τουλπάνι και βαμβάκι, μέχρι να γίνει διαυγές.