Ζουμεροί κεφτέδες με λαχανικά στον φούρνο, σε στρώσεις με μελιτζάνα, πιπεριά και φρέσκια ντομάτα. Απλό, καθημερινό φαγητό με άρωμα σπιτιού.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
- ½ κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 μικρή πατάτα, τριμμένη
- 1 καρότο, τριμμένο
- 1 αυγό
- 6 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
- Μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένα
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για το ταψί:
- 1 μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες
- 2-3 πιπεριές (κόκκινες, πράσινες ή ανάμεικτες), κομμένες σε λωρίδες ή φέτες
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- Ελαιόλαδο
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με τα κεφτεδάκια. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα, το καρότο, το αυγό, τις νιφάδες βρώμης, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά για 5-10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και να "δέσει". Αν είναι πολύ σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ή ελαιόλαδο.
- Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρώς σε λίγο λάδι, μόνο για να ροδίσουν εξωτερικά. Δεν χρειάζεται να ψηθούν πλήρως, θα ολοκληρώσουν το ψήσιμό τους στον φούρνο.
- Στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις πιπεριές σε ταψί με λαδόκολλα ή απευθείας στο ταψί αν το έχουμε λαδώσει ελαφρά.
- Ψήνουμε στους 200°C για 10-15 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο.
- Βγάζουμε το ταψί, τοποθετούμε τα κεφτεδάκια πάνω από τα λαχανικά.
- Από πάνω ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο νερό — ίσα να υπάρχει υγρό στον πάτο του ταψιού.
- Ψήνουμε στους 180-190°C, στις αντιστάσεις ή στον αέρα, για περίπου 35-45 λεπτά, μέχρι να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του και να έχουν δέσει οι γεύσεις.
Πρόταση από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
- Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και φέτες πατάτας ή κολοκυθάκι στη βάση του ταψιού για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
Δημιουργός συνταγής: Ασημινα Σταθης Κατράνης