
Υλικά
- 250 γρ βούτυρο (εγώ έβαλα Κερκύρας)
- 500 γρ φύλλο Βηρυτού
Γέμιση
- 150 γρ καρύδι, τριμμένο
- 150 γρ αμύγδαλο, τριμμένο ωμό
- 100 γρ καρύδα
- 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 10 λευκά μπισκότα, τριμμένα στο μούλτι
Σιρόπι
- 500 γρ νερό
- 750 ζάχαρη
- 1 βανίλια
- Λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 4 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης: τα τριμμένα καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο και τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε το φύλλο Βηρυτού στον πάγκο. Σκορπίζουμε λίγη γέμιση πάνω στο φύλλο. Διπλώνουμε περίπου μια παλάμη φύλλο και στη συνέχεια ρολάρουμε σφιχτά πάνω σε μια ψιλή βελόνα πλεξίματος.
- Πιάνουμε προσεκτικά τις άκρες και σουρώνουμε προς το κέντρο, ώστε να σχηματιστεί το χαρακτηριστικό κυματιστό σχήμα. Αφαιρούμε τη βελόνα και τοποθετούμε τα σαραγλάκια σε βουτυρωμένο ταψί.
- Λιώνουμε το βούτυρο και με πινέλο αλείφουμε καλά τα σαραγλάκια.
- Αφού κρυώσει λίγο το βούτυρο πάνω στα σαραγλάκια, τα κόβουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 70-75 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Μόλις βγουν από τον φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, ώστε να απορροφήσουν όσο περισσότερο γίνεται.
Δημιουργός συνταγής: Βικη Αναματερου, συνταγή George Chatzigiatroudakis