Σαραγλί

Σαραγλί

Υλικά

  • 250 γρ βούτυρο (εγώ έβαλα Κερκύρας)
  • 500 γρ φύλλο Βηρυτού

Γέμιση

  • 150 γρ καρύδι, τριμμένο
  • 150 γρ αμύγδαλο, τριμμένο ωμό
  • 100 γρ καρύδα
  • 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 10 λευκά μπισκότα, τριμμένα στο μούλτι

Σιρόπι

  • 500 γρ νερό
  • 750 ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • Λίγο χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 4 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης: τα τριμμένα καρύδια, αμύγδαλα, καρύδα, σιμιγδάλι, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο και τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε καλά. 
  3. Απλώνουμε το φύλλο Βηρυτού στον πάγκο. Σκορπίζουμε λίγη γέμιση πάνω στο φύλλο. Διπλώνουμε περίπου μια παλάμη φύλλο και στη συνέχεια ρολάρουμε σφιχτά πάνω σε μια ψιλή βελόνα πλεξίματος. 
  4. Πιάνουμε προσεκτικά τις άκρες και σουρώνουμε προς το κέντρο, ώστε να σχηματιστεί το χαρακτηριστικό κυματιστό σχήμα. Αφαιρούμε τη βελόνα και τοποθετούμε τα σαραγλάκια σε βουτυρωμένο ταψί. 
  5. Λιώνουμε το βούτυρο και με πινέλο αλείφουμε καλά τα σαραγλάκια. 
  6. Αφού κρυώσει λίγο το βούτυρο πάνω στα σαραγλάκια, τα κόβουμε σε κομμάτια. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 70-75 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. 
  8. Μόλις βγουν από τον φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, ώστε να απορροφήσουν όσο περισσότερο γίνεται. 


Δημιουργός συνταγής: Βικη Αναματερου, συνταγή George Chatzigiatroudakis

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!