
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ
Μια πλούσια και ζουμερή πίτα που ξεχωρίζει για την τραγανή ζύμη της και τη λαχταριστή γέμιση. Η βελούδινη μπεσαμέλ, σε συνδυασμό με τα τυριά και το ζαμπόν, δίνουν μια μοναδική γεύση που λιώνει στο στόμα.
Υλικά
Για τη ζύμη τάρτας:- 500 γρ. αλεύρι
- 300 γρ. βούτυρο (κρύο, σε κομματάκια)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό
- 2-3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη μπεσαμέλ:
- 300 ml γάλα (φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ)
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα (κομμένη σε μικρά κομμάτια)
- 300 γρ. διάφορα γλυκά τυριά (τριμμένα, όπως γκούντα, ένταμ, γραβιέρα)
Για την επικάλυψη:
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη τάρτας, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
- Ρίχνουμε το αυγό και σταδιακά το παγωμένο νερό, ζυμώνοντας ελαφρά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το αυγό, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
- Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει ελαφρά. Αν σφίξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
- Στη μπεσαμέλ προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το ζαμπόν, ανακατεύοντας καλά.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Κόβουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
- Με τη βοήθεια λαδόκολλας, ανοίγουμε το ένα μέρος και το στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα αυγού και γάλακτος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 40-45 λεπτά).
