Ζαμπονοτυρόπιτα με Ζύμη Τάρτας

Τραγανή Ζαμπονοτυρόπιτα με Βελούδινη Μπεσαμέλ

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ


Μια πλούσια και ζουμερή πίτα που ξεχωρίζει για την τραγανή ζύμη της και τη λαχταριστή γέμιση. Η βελούδινη μπεσαμέλ, σε συνδυασμό με τα τυριά και το ζαμπόν, δίνουν μια μοναδική γεύση που λιώνει στο στόμα.


Υλικά

Για τη ζύμη τάρτας:
  • 500 γρ. αλεύρι 
  • 300 γρ. βούτυρο (κρύο, σε κομματάκια) 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 1 πρέζα ζάχαρη 
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1 αυγό 
  • 2-3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό 

Για τη μπεσαμέλ:
  • 300 ml γάλα (φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ) 
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ 
  • 1 αυγό 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο 

Για τη γέμιση:
  • 200 γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα (κομμένη σε μικρά κομμάτια) 
  • 300 γρ. διάφορα γλυκά τυριά (τριμμένα, όπως γκούντα, ένταμ, γραβιέρα) 

Για την επικάλυψη:
  • 1 αυγό 
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα 


Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη τάρτας, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. 
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. 
  3. Ρίχνουμε το αυγό και σταδιακά το παγωμένο νερό, ζυμώνοντας ελαφρά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. 
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 
  5. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το αυγό, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. 
  6. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει ελαφρά. Αν σφίξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό. 
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. 
  8. Στη μπεσαμέλ προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το ζαμπόν, ανακατεύοντας καλά. 
  9. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  10. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. 
  11. Με τη βοήθεια λαδόκολλας, ανοίγουμε το ένα μέρος και το στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. 
  12. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης. 
  13. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα αυγού και γάλακτος. 
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 40-45 λεπτά). 
Η ζαμπονοτυρόπιτα τρώγεται καλύτερα χλιαρή ή κρύα.


Δημιουργός συνταγής: Μαιρη Καπνιση, συνταγή Κατερίνα Τζαννάτου

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget