Ψωμί γάστρας με αλεύρι ολικής



Μια συνταγή της κυρίας Βικης Αναματερου για ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!


Ψωμί γάστρας με αλεύρι ολικής

Με τη συνταγή της Martha Argyri και τις συμβουλές του Stauros Anastasopoulos πιστεύω ότι έφτιαξα ένα ποιο σωστό ψωμάκι γάστρας
Έφτιαξα 2 φορές λευκό αλλά είπα να προσπαθήσω και με αλεύρι ολικής

300 γρ αλεύρι ολικής
200 γρ αλεύρι λευκό εγώ έβαλα σκληρό κοσκινισμένο
1 κ γ μέλι
1 κγ ξύδι για τραγανή κόρα και κυψέλωση τις ψίχας
1 κ γλυκού μαγιά 2 γρ
2 κσ λάδι
λίγο αλάτι
400 γρ νερό 

Σε μπολ βάζουμε το νερό, το μέλι, τη μαγιά, το λάδι, το ξύδι ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε όλο το βράδυ πάνω στο πάγκο της κουζίνας.
Το πρωί το διπλώνουμε με ένα κουτάλι πάλι από κάτω προς τα πάνω, το μείγμα είναι μαλακό, δεν πλάθεται ούτε βάζουμε άλλο αλεύρι.
Ανάβουμε το φούρνο και βάζουμε μια μικρή γάστρα να κάψει στο φούρνο στους 250 βαθμούς με αντιστάσεις, αν δεν έχετε γάστρα μια κατσαρόλα μεταλλική με μεταλλικό καπάκι όχι πλαστικό πουθενά.
Η δόση βγάζει ένα καρβέλι μικρό, οπότε θέλουμε μικρό σκεύος για να μην απλώσει απλά να πάει προς τα πάνω και να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει δεύτερη φορά το ζυμάρι μας βγάζουμε τη γάστρα που έχουμε βάλει στο φούρνο να κάψει, βάζουμε προσεχτικά λαδόκολλα να μην καούμε και ρίχνουμε το μείγμα του ψωμιού μέσα.
Χαράζουμε λίγο την επιφάνεια, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά, στους 250 βαθμούς, ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε αλλά 30 στους 200 και το προσέχουμε. 
Είναι γευστικό με τραγανή κόρα, δεν μυρίζει η μαγιά την επόμενη μέρα και μένει μαλακό για μέρες σκεπασμένο με μεμβράνη εκτός ψυγείου.. αν μείνει!
Μπορείτε να το κάνετε και με λευκό αλεύρι 300 κίτρινο αλεύρι για ψωμί και 200 γρ αλεύρι λευκό. Εγώ έβαλα μαλακό νο 2 και τα υπόλοιπα υλικά όπως πιο πάνω.
Αυτό το μείγμα είναι ποιο υγρό μην τρομάξετε μια χαρά θα βγει.