Λαχανόπιτα ή Στρωτή, η Καρδιτσιώτικη πίτα



ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ Ή ΣΤΡΩΤΗ, Η ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΚΗ ΠΙΤΑ


Αγαπημένη πίτα λαχανόπιτα!
Στρωτή η (στη μέση τα λάχανα) όπως ονομάζεται στην Καρδίτσα!

Συνταγή
7 χειροποίητα φύλλα
Εγώ έκανα δικά μου με:
Με αλεύρι γ.ο.χ 3 με 4 κούπες περίπου
1 κ.γ αλάτι,
1 κ.γ λάδι
Χλιαρό νερό
Ζύμη μέτρια μαλακή
Χωρίζουμε σε 7 μπάλες αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με καθαρό πανί.
Αφήνουμε 10' να ξεκουραστούν κι ανοίγουμε τα φύλλα .

Μίγμα λάχανα (διάφορα χόρτα) Ψιλοκομμένα
Σπανάκι 1 κιλό περίπου και παζιά, τσουκνίδα, παπαρούνες, αγριομάρουλα, ζόχια, 2 πράσα, 1 ματσάκι κρεμμυδάκια χλωρά, 1 κρεμμύδι ξερό στον τρίφτη
Πλένουμε πολλά νερά τα χόρτα (το πρώτο ξυδόνερο)
Στραγγίζουμε καλά σε τρυπητό μεγάλο.
Αλατίζουμε, και τρίβουμε τα χόρτα με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά υγρά και μεταφέρουμε σε λεκάνη.
Εγώ προσωπικά, δεν στύβω πολύ τα χόρτα γιατί θέλω ζουμερή την πίτα και όχι στεγνή,
Ρίχνουμε 1 κούπα ελαιόλαδο μέσα.
Κατόπιν λαδώνουμε στρογγυλό ταψί.
Βάζουμε κάτω τα 4 φύλλα λαδωμένα με ελαιόλαδο και λίγο καλαμποκέλαιο.
Αφήνουμε τις άκρες έξω απ' το ταψί για τον κόθρο.
Στρώνουμε το μισό μίγμα με τα χόρτα κι απλώνουμε μέχρι άκρη.
Πατάμε την επιφάνεια απαλά.
Στρώνουμε επάνω ένα λαδωμένο φύλλο το 5ο δηλαδή.
Κατόπιν στρώνουμε επάνω το άλλο μισό μίγμα χόρτων.
Ισιώνουμε και γυρίζουμε επάνω τον κόθρο.
Τέλος βάζουμε επάνω τα 2 τελευταία φύλλα επίσης λαδωμένα και γυρίζουμε το 2ο κόθρο.
Τυλίγοντας τον κόθρο βάζουμε ελάχιστα απ' τα χόρτα γίνετε πιο αφράτος.
Λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο έως χαμηλό φούρνο 45 'περίπου.
Υπέροχη και λαχταριστή πίτα που δεν τη χορταίνεις.
Συνοδεύετε άριστα με γιαούρτι ντόπιο.
Δοκιμάστε την όσοι δεν την ξέρετε.


Δημιουργός συνταγής: Βάνα Ντελή

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!