
Υλικά
- 3 πατάτες μέτριες (καθαρισμένες)
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
- Αλάτι
- Λίγο από το νερό που έβρασαν οι πατάτες
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά – να τις τρυπάει εύκολα το πιρούνι.
- Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν και τις στραγγίζουμε.
- Στο μούλτι χτυπάμε τη σκελίδα σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο και το μηλόξιδο. Η ένταση του σκόρδου θα «ψηθεί» λίγο από το ξίδι, χαρίζοντας αρώματα και βάθος.
- Προσθέτουμε στο μούλτι τις βρασμένες πατάτες και 2-3 κουταλιές από το νερό που κρατήσαμε.
- Χτυπάμε καλά το μείγμα, για περίπου 3 γύρους των 10-15 δευτερολέπτων, μέχρι να γίνει απόλυτα βελούδινο και λείο.
- Δοκιμάζουμε για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε.
- Μεταφέρουμε τη σκορδαλιά σε μπολ και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
- Την απολαμβάνουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντας μπακαλιάρο, κολοκυθάκια ή ψωμί χωριάτικο.
Μυστικά επιτυχίας
- Το νερό από τις πατάτες κάνει τη σκορδαλιά πιο ελαφριά και βοηθά στη σωστή υφή, χωρίς περιττό λάδι.
- Το μηλόξιδο χαρίζει πιο απαλή, φρουτώδη οξύτητα σε σχέση με το κοινό ξίδι.
- Το μούλτι θέλει χτύπημα με διαλείμματα για να μην κολλήσει η πατάτα στα τοιχώματα και να μην υπερθερμανθεί το μείγμα.
Δημιουργός συνταγής: Metaxia Kokkinou