Άγριο σύκο γλυκό του κουταλιού



Μια συνταγή της κυρίας Μαρθας Μερτζανιδου για ΑΓΡΙΟ ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Άγριο σύκο γλυκό του κουταλιού

Γλυκό κουταλιού άγριο σύκο υπέροχο σε όλα!!

Ασβεστόνερο
ένα κομματάκι γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβίθι
30 - 35 κομμάτια σύκα
1,5 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
3 κ.σ. γλυκόζη
1,5 λεμόνι ή ξινό

Κόβουμε τα κοτσανάκια και με ένα μυτερο μαχαιρακι κοβουμε λιγο το συκο ή αλλιως το τρυπαμε με ξυλακι.
Τα βαζουμε σε μια λεκανη με ασβεστόνερο και τα αφηνουμε εκει για 2 ωρες ανακατευοντας που και που.
Τα ξεπλενουμε με πολλα νερα και τα βραζουμε 3 φορες για 8 λεπτά αλλαζοντας συνεχεια το νερο.
Λιωνουμε γαλαζοπετρα ενα κομματακι οσο ενα ρεβίθι σε νερο και τα βαζουμε εκει κρυα για 20 λεπτά.
Τα ξεπλενουμε πολυ καλά και αρχιζουμε να τα σφιγγουμε να φυγει το νερο τους.
Ετοιμαζουμε το σιροπι με τη ζάχαρη και το νερό και μολις διαλυθει η ζαχαρη προσθετουμε τη γλυκοζη.
Αφήνουμε να βρασει για 10'.
Προσθέτουμε τα συκα και αφηνουμε αλλα 10' να ξαναβρασει .
Την επομενη μερα βραζουμε το γλυκο να δεσει το σιροπι προσθετωντας προς το τέλος χυμό λεμονιού ή ξινο.