
ΑΓΡΙΟ ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Γλυκό κουταλιού άγριο σύκο υπέροχο σε όλα!!
Υλικά
- 30 - 35 κομμάτια σύκα
- ασβεστόνερο
- ένα κομματάκι γαλαζόπετρα όσο ένα ρεβίθι
- 1,5 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 3 κ.σ. γλυκόζη
- 1,5 λεμόνι ή ξινό
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα κοτσανάκια των σύκων και με ένα μυτερό μαχαιράκι κόβουμε λίγο το σύκο ή αλλιώς το τρυπάμε με ξυλάκι από σουβλάκι.
- Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με ασβεστόνερο και τα αφήνουμε εκεί για 2 ώρες ανακατεύοντας που και που.
- Τα ξεπλένουμε με πολλά νερά και τα βράζουμε 3 φορές, για 8 λεπτά την κάθε φορά, αλλάζοντας συνέχεια το νερό.
- Λιώνουμε τη γαλαζόπετρα σε νερό, βάζουμε μέσα τα σύκα ΚΡΥΑ και αφήνουμε για 20 λεπτά.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα σφίγγουμε να φύγει το νερό τους.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τη γλυκόζη.
- Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα σύκα και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να ξαναβράσει .
- Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό να δέσει το σιρόπι, προσθέτοντας προς το τέλος χυμό λεμονιού ή ξινό.