
Αυτή η συνταγή για χταπόδι μοιάζει λες και έχει ψηθεί στα κάρβουνα, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζεται εύκολα στην κουζίνα σας.
Δημιουργός συνταγής: MPAXARI & KANELA
Το αρωματικό λευκό κρασί και τα μπαχαρικά προσθέτουν βαθιά γεύση, κάνοντας το χταπόδι τρυφερό και νόστιμο.
Σερβίρεται με λαδολέμονο ή ξίδι για να απογειώσει τη γεύση του.
Υλικά
- 1 χταπόδι (800 γρ. - 1 κιλό περίπου)
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 3 σπυριά πιπέρι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το μάτι.
- Κόβουμε τα πλοκάμια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το χταπόδι αρχίσει να βράζει, σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Δεν προσθέτουμε νερό, καθώς το χταπόδι θα βγάλει το δικό του ζωμό.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κόκκους πιπέρι, μπαχάρι και φύλλα δάφνης) και δεν βάζουμε αλάτι για να μην σκληρύνει το χταπόδι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να μην μείνει χωρίς υγρά.
- Για πιο γρήγορο μαγείρεμα, μπορούμε να βάλουμε το χταπόδι σε χύτρα ταχύτητας για 20 λεπτά.
- Μόλις περάσει ο χρόνος, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν έχει μαλακώσει το χταπόδι.
- Αφού το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ταψί. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο, και το ψήνουμε στο φούρνο στους 200 - 220°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδισμένο χρώμα, σαν να έχει ψηθεί στα κάρβουνα.
- Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό, συνοδεύοντάς το με λαδορίγανη και ξύδι ή λεμόνι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Παρατηρήσεις:
- Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το χταπόδι, μετά το βράσιμο μπορούμε να το βάλουμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα. Ρίχνουμε το ζωμό ώστε να το σκεπάζει, προσθέτουμε αλάτι, κόκκους πιπέρι, μπαχάρι και 2 φύλλα δάφνης. Σφραγίζουμε τα βάζα όσο είναι ζεστά, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος για μήνες.
Δημιουργός συνταγής: MPAXARI & KANELA