Μπουγάτσα με Τυρί και Φύλλο Αέρος

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΑΕΡΟΣ

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΑΕΡΟΣ


Υλικά

Για το φύλλο αέρος
  • 300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 150 γρ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων

Για την γέμιση
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος για φαγητό
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κ.γ. Φυτίνη
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • πιπεράκι


Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την μισή κρέμα γάλακτος και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά. 
  2. Την άλλη μισή στο μούλτι μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε καλά. 
  3. Μόλις αρχίζει να παίρνει βράση ρίχνουμε το μίγμα του μούλτι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά να μη μας σβολιάσει. 
  4. Μόλις πήξει το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη Φυτίνη. 
  5. Κρυώνουμε την κρέμα και τρίβουμε μέσα τα τυριά μαζί με τα μυρωδικά. 

Για το φύλλο αέρος
  1. Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα σε κάδο και τα αναμειγνύουμε με το μίξερ (κατά προτίμηση με ειδικό γάντζο για ζύμες) επί 10' σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και φτιάχνουμε 2 μπάλες ζύμης. 
  3. Τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επί 1-2 ώρες να φουσκώσουν.
  4. Ανοίγουμε πλέον το φύλλο: με τον πλάστη πατάμε και πλαταίνουμε την πρώτη μπάλα ζύμης, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας πίτσας. 
  5. Το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να το ανοίγουμε σηκώνοντας το από τον πάγκο 3-7 φορές και φτιάχνουμε 1 πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο. 
  6. Το τεντώνουμε προσεχτικά σαν ίσιο σεντόνι, το βουτυρώνουμε ξανά και το διπλώνουμε στη μέση. Τώρα κόβουμε με μαχαίρι το διπλωμένο φύλλο στη μέση!
  7. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.
  8. Έχουν πλέον δημιουργηθεί 4 φύλλα.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο
  1. Βάζουμε πάνω στο 1ο φύλλο την γέμιση της αρεσκείας μας και την κλείνουμε, διπλώνοντας το φύλλο σαν φάκελο. 
  2. Το φάκελο αυτό, το ακουμπάμε πάνω στο 2ο φύλλο, στο κέντρο, και τυλίγουμε ξανά σαν φάκελο. 
  3. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα άλλα 2 φύλλα (το μέγεθος του "φακέλου" να είναι περίπου σαν μια κόλλα Α4).
  4. Ψήνουμε το "φάκελο" (ΧΩΡΙΣ να το χαράξουμε), σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 50' λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


Δημιουργός συνταγής: Ελενα Μακαρη

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget