Φοντάν σοκολάτας με ρευστή καρδιά – Το απόλυτο σοκολατένιο επιδόρπιο

Ζουμερό φοντάν σοκολάτας με ρευστό κέντρο

Εκείνη η στιγμή που θέλεις κάτι σοκολατένιο αλλά όχι το κλασικό brownie... Αυτό το φοντάν σοκολάτας είναι η λύση. Ρευστή σοκολάτα στο κέντρο, αφράτη υφή γύρω γύρω και όλη η κουζίνα να μοσχοβολάει. Και το καλύτερο; Ούτε μίξερ χρειάζεται, ούτε ακριβά υλικά.




Υλικά:

  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 55% κακάο)
  • 200 γρ. βούτυρο (πραγματικό, όχι μαργαρίνη)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά

Προαιρετικά:

  • Λίγο επιπλέον βούτυρο και κακάο για το άλειμμα των φορμών
  • Καραμέλα dulce de leche (βλ. σημείωση στο τέλος)


Εκτέλεση:

  1. Σε μπεν μαρί (ή προσεκτικά στον φούρνο μικροκυμάτων), λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Το μείγμα πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο και να έχει ανοιχτό χρώμα.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, λίγο λίγο, ανακατεύοντας πολύ απαλά με μαρίζ ή κουτάλα, για να μη χάσει τον όγκο του το μείγμα.
  4. Όταν η σοκολάτα έχει κρυώσει (να μην είναι ζεστή γιατί θα ψήσει τα αυγά), την ενσωματώνουμε κι αυτή στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά.
  5. Βουτυρώνουμε καλά τα σκεύη ή τις ατομικές φορμίτσες και τις πασπαλίζουμε με λίγο κακάο (αντί για αλεύρι, για να μη «ασπρίσει» το φοντάν).
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Ψήνουμε για 8-9 λεπτά αυστηρά. ΟΧΙ παραπάνω! Το φοντάν πρέπει να είναι ψημένο εξωτερικά και ρευστό στο κέντρο.
  7. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να σταθούν και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Ταιριάζουν τέλεια με λίγη άχνη ζάχαρη, φρούτα του δάσους ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Προαιρετικά: Φτιάχνουμε και καραμέλα!

  • Αν θέλουμε να το απογειώσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ρευστή καραμέλα. Βράζουμε ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα (κλειστό) σε νερό για 3 ώρες, φροντίζοντας να είναι πάντα καλυμμένο με νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει, το ανοίγουμε και έχουμε υπέροχη dulce de leche για σερβίρισμα.




Δημιουργός συνταγής: Μαρία Δεμερτζή