
Όταν το ψυγείο μας έχει «λίγο απ’ όλα», φτιάχνουμε αυτή τη μακαρονάδα. Πιπεριές, μπέικον, μανιτάρια, λίγη φέτα – και τελικά βγαίνει κάτι που μοιάζει λες και το παραγγείλαμε απ’ έξω. Αλλά καλύτερο.
Μια απλή αλλά πλούσια σε γεύση μακαρονάδα, που θα τη φτιάχνουμε ξανά και ξανά!
Υλικά
- 400 γρ. μακαρόνια σπαγγέτι
- 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 5 - 6 φρέσκα λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα
- 3 - 4 γεμάτες κ.σ. πολύχρωμες πιπεριές, ψιλοκομμένες (περίπου 1 μεγάλη)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
- 1 μικρό κουτί ντομάτα στον ρεντέ
- ελάχιστη ζάχαρη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένες ελιές (κατά προτίμηση Καλαμών)
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- ½ κ.γ. αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
- πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο, ανάλογα πόσο πικάντικη τη θέλουμε
- 3 - 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος για πιο απαλή υφή στο τέλος (προαιρετικά)
- τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη ½ φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον για 2–3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει και να βγάζει τα αρώματά του.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 4–5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί η υγρασία.
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη σκόνη σκόρδου, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες, την τριμμένη ντομάτα, τις ελιές, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το καγιέν ή μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 8–10 λεπτά, μέχρι να δέσει και να μελώσει.
- Αν θέλουμε πιο απαλή υφή, προσθέτουμε στο τέλος το βούτυρο ή την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Σε αυτό το σημείο έχουμε δύο επιλογές: Είτε ανακατεύουμε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, για πιο δεμένο αποτέλεσμα είτε σερβίρουμε τα μακαρόνια σε πιάτα και περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα, ώστε να φαίνεται όμορφα η επιφάνειά της.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη τριμμένη φέτα από πάνω, όσο η σάλτσα είναι ακόμα ζεστή.
Tips & παραλλαγές
- Αν θέλουμε πιο απαλή και κρεμώδη υφή, το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος στο τέλος κάνει τη διαφορά.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μακαρονάκι ή πένες αντί για σπαγγέτι.
- Αν έχουμε φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος για έξτρα άρωμα.
- Αν μας αρέσει το extra spice, βάζουμε και λίγη καπνιστή πάπρικα ή καυτερή σάλτσα.