
Πέντε υλικά όλα κι όλα, ένα τηγανάκι και ένα ταψάκι. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που στέκεται δίπλα στα πιο εκλεπτυσμένα. Οι Φλωρεντίνες είναι η τέλεια λύση όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, χωρίς πολλά σκεύη, αλλά με εμφάνιση ζαχαροπλαστείου. Μπορούμε να τις φυλάξουμε σε κουτί για μέρες, αν αντέξουν φυσικά!
Υλικά
- 70 γρ. βούτυρο (ή Βιτάμ για νηστίσιμες)
- 120 γρ. ζάχαρη
- 70 γρ. μέλι
- 220 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 250 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στις αντιστάσεις. Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ρηχό ταψάκι διαστάσεων περίπου 25X32 εκατοστά.
- Σε μία μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο (ή το Βιτάμ) και το μέλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας. Δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα, απλά να λιώσουν τα στερεά υλικά.
- Μόλις λιώσουν, αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ στο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα αμύγδαλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε στρώσει με τη λαδόκολλα. Το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, ώστε να δημιουργήσουμε ένα λεπτό στρώμα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 με 20 λεπτά, μέχρι οι άκρες να χρυσαφίσουν και η επιφάνεια να πάρει ένα όμορφο χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τις φλωρεντίνες να κρυώσουν ελαφρώς για περίπου 10 λεπτά. Δεν τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, γιατί μετά θα δυσκολευτούμε πολύ στο κόψιμο.
- Ενώ κρυώνουν ελαφρώς, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Κόβουμε τις φλωρεντίνες σε τρίγωνα (ή ό,τι σχήμα μας αρέσει, τετράγωνα ή ρόμβους) με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Βουτάμε τη μία πλευρά από κάθε φλωρεντίνη στην λιωμένη κουβερτούρα και τις ακουμπάμε σε λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να τις βάλουμε για λίγο στο ψυγείο.
- Μόλις παγώσει η σοκολάτα, είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε!
Προτάσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
- Αν θέλουμε έξτρα γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια ή φλούδα πορτοκαλιού στο μείγμα πριν το ψήσιμο.
Δημιουργός συνταγής: Eleni Kalisperati