
Αυτή η συνταγή για σταφιδόψωμα είναι τόσο απλή που θα εκπλαγείτε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ανακατέψετε, να ζυμώσετε λίγο και να περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη. Το μυστικό της συνταγής; Τα κράνμπερι! Δίνουν ένα τέλειο twist. Είναι μαλακά, αρωματικά και γεμάτα γεύση, ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας!
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. χλιαρό νερό
- 150 γρ. μαύρες σταφίδες
- 150 γρ. κράνμπερι
- 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
- 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
- Στη λακκούβα ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη, μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Εάν η ζύμη μας κολλάει πολύ, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Εάν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά όχι υδαρής.
- Στο τέλος της ζύμωσης προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μία καθαρή πετσέτα ή με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Κόβουμε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού μανταρινιού και πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.
- Αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις, πάνω-κάτω) για περίπου 20 με 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να μοσχομυρίσει το σπίτι μας!
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας!
Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi