
Αυτό το κριθαρότο με γαρίδες είναι τόσο νόστιμο που σε κάθε κουταλιά νιώθεις τη θάλασσα, τη γλύκα της ντομάτας και το άρωμα του βασιλικού. Είναι η λύση για ένα μεσημεριανό ή βραδινό, χωρίς να περάσουμε ώρες στην κουζίνα. Το μυστικό της νοστιμιάς του είναι στον ζωμό, που τον φτιάχνουμε από τα κεφάλια και τα κελύφη και κάνει τη διαφορά. Πάμε να δούμε πόσο εύκολα γίνεται.
Δημιουργός συνταγής: Maria Hatzidaki
Υλικά
- 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 14-16 γαρίδες καθαρισμένες (κρατάμε τα κελύφη για τον ζωμό)
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
- 70 γρ. (περίπου 1/2 κούπα) ελαιόλαδο, συν έξτρα για το σοτάρισμα των γαρίδων
- 900 ml καυτός ζωμός από τα κελύφη των γαρίδων
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
- Λίγο τσίπουρο ή ρακή, για το σβήσιμο των γαρίδων
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (τα 70 γρ.) σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε με τα λαχανικά για 1 λεπτό. Αυτό το βήμα θα μας δώσει ένα πιο πλούσιο άρωμα.
- Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό από τα κελύφη των γαρίδων. Κόβουμε 4-5 γαρίδες σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε κι αυτές στο κριθαράκι, ώστε να δώσουν τη γεύση τους.
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, αλλά να κρατάει ακόμα λίγο στο δόντι (al dente).
- Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, καπακώνουμε την κατσαρόλα και την αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
- Περιμένουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το κριθαρότο αρκετό από το ζουμί του.
- Εν τω μεταξύ, λαδώνουνε τις υπόλοιπες καθαρισμένες γαρίδες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σοτάρουμε σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις σβήνουμε με λίγο τσίπουρο ή ρακή. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει μόνο το άρωμα.
- Σερβίρουμε το κριθαρότο μας αμέσως. Τοποθετούμε τις σοταρισμένες γαρίδες πάνω από το κριθαρότο και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Παρατηρήσεις
- Ο ζωμός είναι το κλειδί! Για να φτιάξουμε τον ζωμό: Βράζουμε τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων σε 1,2 λίτρα νερό με λίγοκρεμμύδι και καρότο, για περίπου 20 λεπτά. Το σουρώνουμε και τον κρατάμε καυτό.
Δημιουργός συνταγής: Maria Hatzidaki