Σπιτική πίτσα με αφράτη ζύμη

Αφράτη σπιτική πίτσα σε ταψί με σάλτσα ντομάτας και τυριά
Αφράτη, μαλακή και λαχταριστή ζύμη πίτσας, έτοιμη να γεμίσει με τα αγαπημένα μας υλικά. 
Την κάνουμε όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, εύκολο, νόστιμο και μαμαδίστικο. Όταν μας έρχονται φίλοι. Όταν δεν έχουμε όρεξη να μαγειρέψουμε περίπλοκα πράγματα. Είναι η λύση που δεν μας απογοητεύει ποτέ.

Υλικά (για τη λαμαρίνα του φούρνου ή 2 ταψιά 30x30 εκ.)

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό 
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
  • 1 αυγό 
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 500–550 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά με τη ζάχαρη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. 
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε. 
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Θέλουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. 
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  5. Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε στα δύο (αν χρησιμοποιούμε δύο ταψιά 30x30) ή την απλώνουμε ολόκληρη σε μία λαμαρίνα φούρνου. 
  6. Αν τα ταψιά μας δεν είναι αντικολλητικά, στρώνουμε λαδόκολλα. 
  7. Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας ή με πλάστη και την τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία, για να μη φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο. 
  8. Απλώνουμε σάλτσα ντομάτας (ή σπιτική) πάνω στη ζύμη και συνεχίζουμε με τα υλικά της επιλογής μας – τυρί, αλλαντικά, λαχανικά, ελιές, ό,τι αγαπάμε. 
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.

Δημιουργός συνταγής: Παναγιώτης Κυριακούλιας