
Αφράτη, μαλακή και λαχταριστή ζύμη πίτσας, έτοιμη να γεμίσει με τα αγαπημένα μας υλικά.
Δημιουργός συνταγής: Παναγιώτης Κυριακούλιας
Την κάνουμε όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, εύκολο, νόστιμο και μαμαδίστικο. Όταν μας έρχονται φίλοι. Όταν δεν έχουμε όρεξη να μαγειρέψουμε περίπλοκα πράγματα. Είναι η λύση που δεν μας απογοητεύει ποτέ.
Υλικά (για τη λαμαρίνα του φούρνου ή 2 ταψιά 30x30 εκ.)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
- 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 500–550 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε διαλύοντας τη μαγιά με τη ζάχαρη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Θέλουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε στα δύο (αν χρησιμοποιούμε δύο ταψιά 30x30) ή την απλώνουμε ολόκληρη σε μία λαμαρίνα φούρνου.
- Αν τα ταψιά μας δεν είναι αντικολλητικά, στρώνουμε λαδόκολλα.
- Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας ή με πλάστη και την τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία, για να μη φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο.
- Απλώνουμε σάλτσα ντομάτας (ή σπιτική) πάνω στη ζύμη και συνεχίζουμε με τα υλικά της επιλογής μας – τυρί, αλλαντικά, λαχανικά, ελιές, ό,τι αγαπάμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.