Σταφιδόψωμα αφράτα με κράνμπερι

Ετοιμα ψωμάκια με σταφίδες και κράνμπερι σε μακρόστενη πιατέλα
Αυτή η συνταγή για σταφιδόψωμα είναι τόσο απλή που θα εκπλαγείτε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ανακατέψετε, να ζυμώσετε λίγο και να περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη. Το μυστικό της συνταγής; Τα κράνμπερι! Δίνουν ένα τέλειο twist. Είναι μαλακά, αρωματικά και γεμάτα γεύση, ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας!

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 250 γρ. χλιαρό νερό 
  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες 
  • 150 γρ. κράνμπερι 
  • 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά 
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη 
  • 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  2. Στη λακκούβα ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη, μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Εάν η ζύμη μας κολλάει πολύ, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Εάν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, αλλά όχι υδαρής. 
  4. Στο τέλος της ζύμωσης προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με μία καθαρή πετσέτα ή με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  6. Κόβουμε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος ενός μικρού μανταρινιού και πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.
  7. Αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις, πάνω-κάτω) για περίπου 20 με 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να μοσχομυρίσει το σπίτι μας!
  9. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα απολαμβάνουμε με τον καφέ ή το τσάι μας!

Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi