Χριστόψωμα



Μια συνταγή της κυρίας Μαιρης Καπνιση για ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!


Χριστόψωμα

Χρησιμοποιώ προζύμι που φυλάω πάντα στο ψυγείο από προηγούμενο ζύμωμα ψωμιού το οποίο αναπιάνω δηλαδή παίρνω το προζύμι μου το βάζω σε λεκάνη ζυμώματος προσθέτω χλιαρό νεράκι και ανακατεύω με το χέρι να μαλακώσει και να λιώσει .
Προσθέτω αλεύρι γ.ο.χ τόσο όσο χρειάζεται να γίνει ένας πολύ πηκτός χυλός .
Το σκεπάζω με τραπεζομάντιλο και κουβερτάκι και το αφήνω όλη την νύχτα να φουσκώσει!!
Νωρίς το πρωί το ζυμώνω δηλαδή ζεσταίνω νεράκι να γίνει χλιαρό προσθέτω το αλεύρι εγώ για δυο χριστόψωμο βάζω τρία κιλά αλεύρι δηλαδή ενάμιση κιλό λευκό και ενάμιση κίτρινο αλατάκι ενάμιση κ.σ και νεράκι χλιαρό σιγά σιγά με το να χέρι και ζυμώνοντας με το άλλο έως ότου ενσωματωθούν και τείνει να γίνει η ζύμη μας κανονική ψωμιού.
Κατόπιν βουτώ τις παλάμες μου μέσα στο χλιαρό νερό και αρχίζω να γαλακτίζω το ζυμάρι μου δηλαδή ζυμώνω με γροθιές και διπλώματα έως ότου επιτευχθεί μια πολύ αφράτη και μαλακή ζύμη.
Την αφήνω όταν βυθίσω το δάκτυλο μου μέσα της είναι πολύ αφράτη και μένει το βαθούλωμα της ανοικτό !!
Λαδώνω και αλευρώνω τα ταψιά μου Νο 30 και 32 μοιράζω την ζύμη την στρώνω και την απλώνω ωραία με τα χέρια μου γύρω γύρω.
Βρέχω το ένα χέρι μου με χλιαρό νερό, με το ένα χέρι συγκρατώ το ταψί και με το άλλο λειαίνω την επιφάνεια του ψωμιού περιστρέφοντας το ταψί.
Έχω κρατήσει προζύμι για την επόμενη φόρα που θα ξαναζυμώσω σε μια εβδομάδα για την Πρωτοχρονιά και ένα κομμάτι μεγάλο που με αυτό θα κάνω τις πλεξούδες μου σε σχήμα σταυρού!!!! και τα φυλλαράκια μου η ότι άλλο κέντημα θελετε !!
Στο κέντρο βυθίζω λίγο ένα καρύδι και στα πλαγια βάζω κι εκεί καρύδια μισά ψίχα.
Πασπαλίζω με σουσάμι το οποίο για να μην φύγει το πατώ με βρεγμένα χέρια.
Σκεπάζω τα ταψιά μου με τραπεζομάντιλο καθαρό και τρία κουβερτάκια και αφήνω να φουσκώσουν έως επανω!!
Θέλει ζεστό περιβάλλον μην ανοιγοκλείνεται πόρτες και ανάψτε και λιγο καλοριφέρ βοηθάει αρκετά!
Οταν κοντεύει να έχει φουσκώσει έως επάνω προθερμαίνω το φούρνο μου στους 170° αερόθερμο και ψήνω περίπου για μια ωρα έως ότου ροδίσει πάνω κάτω και ξεκολλήσει από τα πλάγια .
Οταν τα βγάλω τα τοποθετώ σε λεκάνη μεγάλη την ίδια του ζυμώματος αφού πρώτα μέσα βάλω της ένα τραπεζομάντιλο .
Τα αφήνω ξεσκεπαστα μισή ώρα κατόπιν τα τυλίγω με το τραπεζομάντιλο και με ένα κουβερτακι να μην ξεραθούν.
Τώρα αυτά είναι γούστα αν σας αρέσει τραγανό αφήστε τα ξεσκέπαστα περισσότερο ,αλλοιώς αν τα θέλετε μαλακά τα τυλίγεται ζεστά ποτέ καυτα γιατί ιδρώνουν !!!!