Άρτος



ΑΡΤΟΣ ---> Μια συνταγή της κυρίας Maria Xatzhstamatioy ‎από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Άρτος

Βάζουμε σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι αλατινη μπλε 2 φακελακια μαχλεπι τριμ..... 1 κ. γλ. μαστίχα τριμ με λίγη ζαχαρη... Λιγο αλάτι... 2 κ. σ. Κολιανδρο σποράκια...
Σε μια άλλη λεκάνη κάνουμε το προζύμι με
2 ποτ. νερο
100 γρ μαγιά νωπη
1 κ.σουπας ζαχαρη
Μισό κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρεκια
Όταν γίνει η μαγιά ρίχνουμε στο κέντρο του αλευριου
Ζεσταινουμε 2 ποτ. γαλα(ή νερό) και λιώνουμε μέσα 2 ποτ. ζαχαρη. Τα ρίχνουμε και αυτά στη λεκάνη +1 ποτήρι σπορελ. +1 ποτ. φρέσκο χυμό πορτοκ. +2 βανιλιες..
Αφηνουμε να φουσκωσει 1 1/2 ωρες.
Ξαναζυμωνουμε και δινουμε σχημα τελικο
Αφηνουμε 1 ωρα . Τοσο χρειαστηκε να ανεβει το δικο μου
Αλειφουμε με ζαχαρονερο!!
Ψηνουμε στους 160 βαθμους για 1 1/2 ωρα στον αερα στον δικο μου φουρνο.
Για νηστησιμο αντικαθιστουμε το γαλα με χλιαρο νερακι
Η συνταγη ειναι εκπληκτικη της κυριας
Ρουλα Λυρου για αρτοκλασια.
Την πειραξα ομως λιγο και την προσαρμοσα στις δικες μου αναγκες
Στα μερη μας τα κολυβα συνοδευονται στην λειτουργια απο το προσφορο βεβαιως και ενα γλυκο ζυμαρακι τσουρεκιου.
Επελεξα αυτο μετα απο δοκιμη
Ειναι τελειο μοσχοβολα η γειτονια οταν ψηνω!!