Λαγάνες με ταχίνι ή ελιές



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΛΑΓΑΝΕΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ Ή ΕΛΙΕΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Λαγάνες με ταχίνι ή ελιές

Λαγάνες όπως παλιά ......με ταχίνι αρωματικές σουσαμένιες υπέροχες.........και λαγάνες με ελιές και αρωματικά!!!!

Ετοιμάστε τη ζύμη από το βράδυ και ψήστε το πρωί για να απολαύσετε φρέσκια ζεστή λαγάνα!!!!
Γίνεται ακόμα πιο νόστιμη λόγω της ζύμωσης που γίνεται όλη νύχτα στο ψυγείο!!!!

Υλικά
( Για 2 μεγάλες λαγάνες)
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κ.σ γεμάτη μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κ.σ ταχίνι( μαζί με το έλαιο του)
1 κ.γ κοφτό αλάτι
3,5 κούπες αλεύρι σταρένιο κίτρινο για ψωμί
1 κούπα αλεύρι σκληρό ή λίγο περισσότερο

Για την επάλειψη
2 κ.σ μέλι
5-6 κ.σ νερό
Σουσάμι για πασπάλισμα

Μπορείτε να γαρνίρετε Με ελίτσες και θυμάρι ή ρίγανη ή με
Ντοματίνια και μυρωδικά ( αναγράφω στην εκτέλεση)

Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 1 κούπα χλιαρό νερό ,το μέλι και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Προσθέτω 2 κ.σ αλεύρι σκληρό και αφήνω για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω την άλλη κούπα με το χλιαρό νερό μαζί με το ταχίνι και ανακατεύω καλά να διαλυθεί το ταχίνι.
Το γυρίζω στο μείγμα με τη μαγιά μέσα στον κάδο του μιξερ.
Σε μέτρια ταχύτητα ανακατεύοντας προσθέτω το αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμωνω10 λεπτά περίπου και μέχρι να έχω μια ελαστική αφράτη ζύμη.
Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο( χωρίς να περιμένουμε να ανέβει η ζύμη ) ....καλά κλεισμένη και να ζυμώσουμε το πρωί .... για να έχουμε φρέσκια ζεστή λαγάνα!!!!
Σε αυτή την περίπτωση...βγάζουμε πρωί πρωί το ζυμαρακι μας ...το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ,ζυμώνουμε τις λαγάνες μας , τις αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν ,πατάμε με τα δάχτυλα ,αλείφουμε με νερό και μέλι....πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν!!!!
Αν θέλουμε να ψήσουμε την ίδια μέρα πριν πλάσουμε τις λαγάνες μας αφήνουμε το ζυμαρακι μας να ανέβει!!!!
Μπορούμε να γαρνίρουμε τη λαγάνα μας με ελιές θυμάρι και σουσάμι......ή με ντοματίνια και αρωματικά....!!!!
Δεν παραλείπουμε την επάλειψη της λαγάνας με το νερόμελο και το σουσάμι.