Κουλούρια Θεσσαλονίκης



Μια συνταγή της κυρίας αννα καλλεργη για ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κουλούρια Θεσσαλονίκης

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 8 γρ.
60 - 70 γρ. χλιαρό νερό
50 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το αλεύρι, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με αβγοδάρτη να γίνει χυλός πηχτός.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 40-45 λεπτά σκεπάζοντας με μεμβράνη.
Σε λεκάνη βάζουμε 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, 50 γρ. ζάχαρη, 1 κγ. αλάτι, τα ανακατεύουμε και στη μέση ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε 50 γρ. ηλιέλαιο, 2 κσ. ταχίνι, 200 γρ. νερό, το μίγμα της μαγιάς, τα ανακατεύουμε και ζυμώνουμε να γίνει μια εύπλαστη ζύμη, όχι σκληρή.
Τα ζυμώνουμε με το χέρι περίπου 5 λεπτά.
Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια και αλείφουμε τη ζύμη, το σκεπάζουμε με μεμβράνη να φουσκώσει (περίπου 60-90 λεπτά).
Όταν είναι έτοιμο, λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε τη ζύμη για 1 λεπτό.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου 90 γρ. το καθένα.
Σε μια λεκάνη βάζουμε 200 γρ. σουσάμι άσπρο.
Σε άλλη λεκάνη φτιάχνουμε ζαχαρόνερο (500
γρ. νερό και 2 κσ. ζάχαρη)και το λιώνουμε.
Πλάθουμε τα κουλούρια με τη βοήθεια λίγου αλευριού, τα βουτάμε στο ζαχαρόνερο και μετά τα κυλάμε στο σουσάμι.
Τα τοποθετούμε στα ταψιά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.