
ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Απολαύστε ένα αφράτο και μυρωδάτο κέικ λεμονιού που θα σας ενθουσιάσει με την απαλή υφή και το έντονο άρωμα λεμονιού.
Υλικά:
- 8 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 500 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες,
- 125 ml σπορέλαιο
- 250 γρ. Βιτάμ (μαργαρίνη)
- 250 ml χλιαρό φρέσκο γάλα
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 5 λεμόνια (χυμός και ξύσμα)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να αυξηθεί ο όγκος του.
- Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το σπορέλαιο εναλλάξ με το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά ώστε να μη βγει ο αέρας.
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 30 x 80 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για άλλα 10 λεπτά.
- Για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας, τοποθετούμε ένα ξύλινο καλαμάκι στο κέντρο του και αν βγει καθαρό, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Για ακόμα πιο έντονο άρωμα λεμονιού, μπορείς να προσθέσεις λίγο εκχύλισμα λεμονιού.
- Σέρβιρε το κέικ ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou