Στριφτοτυρόπιτα Κοζάνης

ΣΤΡΙΦΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΤΡΙΦΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ


Μια Στριφτοτυρόπιτα Κοζάνης, φτιαγμένη με αγνά υλικά και πολύ μεράκι!
Αυτή η παραδοσιακή συνταγή θα σε ταξιδέψει στις γεύσεις της Μακεδονικής γης. 


Υλικά

  • 800 γρ. αλεύρι για πίτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 200 γρ. επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα
  • 600 γρ. φέτα τριμμένη
  • 4 αυγά


Εκτέλεση

  1. Σε μία λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα.
  2. Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι. 
  3. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας σταδιακά τα υπόλοιπα 200 γραμμάρια αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, την ανοίγουμε σε τέσσερα ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  6. Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό φύλλο και το λαδώνουμε ελαφρά.
  7. Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια και ανακατεύουμε με τα αυγά.
  8. Στην άκρη του φύλλου τοποθετούμε μια λωρίδα από τη γέμιση, τη γυρίζουμε τρεις φορές και κόβουμε πέρα ως πέρα. 
  9. Τυλίγουμε το ρολό σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός λαδωμένου στρογγυλού ταψιού.
  10. Ξαναβάζουμε γέμιση, γυρίζουμε τρεις φορές και κόβουμε. 
  11. Τοποθετούμε το ρολό στο τέλος του σαλιγκαριού στο ταψί μας.
  12. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.
  13. Ρίχνουμε πάνω από την πίτα μας μπόλικο λιωμένο βούτυρο.
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα, ή μέχρι να ροδίσει.

Σημείωση: 

  • Μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο για μια πιο φρέσκια γεύση.


Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget