
ΣΤΡΙΦΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Μια Στριφτοτυρόπιτα Κοζάνης, φτιαγμένη με αγνά υλικά και πολύ μεράκι!
Αυτή η παραδοσιακή συνταγή θα σε ταξιδέψει στις γεύσεις της Μακεδονικής γης.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou
Υλικά
- 800 γρ. αλεύρι για πίτες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 200 γρ. επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα
- 600 γρ. φέτα τριμμένη
- 4 αυγά
Εκτέλεση
- Σε μία λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα.
- Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας σταδιακά τα υπόλοιπα 200 γραμμάρια αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, την ανοίγουμε σε τέσσερα ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
- Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό φύλλο και το λαδώνουμε ελαφρά.
- Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα με τα χέρια και ανακατεύουμε με τα αυγά.
- Στην άκρη του φύλλου τοποθετούμε μια λωρίδα από τη γέμιση, τη γυρίζουμε τρεις φορές και κόβουμε πέρα ως πέρα.
- Τυλίγουμε το ρολό σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός λαδωμένου στρογγυλού ταψιού.
- Ξαναβάζουμε γέμιση, γυρίζουμε τρεις φορές και κόβουμε.
- Τοποθετούμε το ρολό στο τέλος του σαλιγκαριού στο ταψί μας.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.
- Ρίχνουμε πάνω από την πίτα μας μπόλικο λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα, ή μέχρι να ροδίσει.
Σημείωση:
- Μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο για μια πιο φρέσκια γεύση.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou
