Παραδοσιακό φύλλο για πίτες



ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ


ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΦΥΛΛΟ ΜΕ 100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ,ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΑΦΟΥ ΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο ολόκληρο αλεύρι [αλατίνη]
1 πακέτο νισεστέ [το βρίσκουμε στα ράφια των souper market]γιατί πολλοι με ρωτάνε τι ειναι αυτό
6 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
...2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
νερό από την βρύση κατ ευθείαν [δεν χρειάζετε χλιαρό αλλά οχι και πάγος ]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε ενα μπώλ ,αδειάζουμε μέσα ολο το πακέτο αλεύρι ,ρίχνουμε και το λάδι.και το αλάτι ,ανακατεύουμε ολα τα υλικά και μετά σιγά σιγά ρίχνουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική ,ούτε πολύ σφιχτή ,ούτε πολύ μαλακιά. ζυμώνουμε καλά και κόβουμε την ζύμη στο μέγεθος ενός μικρού μήλου [δείτε φωτογραφίες]βγαίνουνε περίπου 11 με 12 μπαλάκια .
Τα καλύπτουμε με το νιστεσέ και τα αφήνουμε κανένα εικοσάλεπτο σκεπασμένα να ξεκουραστούν .Τώρα [εδώ προσοχή],σε ΄μία καθαρή επιφάνεια ρίχνετε νισεστέ ,παίρνετε ενα μπαλάκι και με τον ψιλό πλάστη το πατάτε λίγο και αφού το πασπαλίσετε με νισεστέ ξανά [το κάνει τραγανό]πλάθετε και το φτάνετε στο μέγεθος ενος μεγάλου ρηχού πιάτου ,το ξαναπασπαλίζετε με νισεστέ και το βάζετε στην άκρη ,επαναλανβάνετε το ίδιο με ολα τα μπαλάκια ,άνοιγμα στο μέγεθος ενός πιάτου ,νισεστέ πασπάλισμα ,και στην άκρη .
Αφου κάνετε ολη αυτή την διαδικασία ρίχνετε ξανά στην επιφάνεια του πάγκου νισεστέ πασπαλίζετε και παίρνετε 1 φύλλο [να ειναι με νισεστέ αρκετό δηλαδή πασπαλισμένο]από πάνω .κι αλλο φύλλο [νισεστέ .από πάνω κι άλλο φυλλο νισεστέ ,δηλαδή τρία το ενα πάνω από το άλλο , παίρνετε το πλάστη και τον τυλίγετε και πλάθετε με 3 -4 κινήσεις έχετε τρία υπέροχα λεπτά σαν τσιγαρόχαρτο φύλα ,ιδανικό για πίτες ,μπακλαβά χωριάτικο [48 φύλλα εμαθα ανοίγουν κατ αυτόν τον τρόπο ] τυρόπιτα,κτλ.
Μια πίτα για να γίνει όπως την φτιάχνουν παραδοσιακά στα χωριά ,θέλει πολλά φύλα,πχ στην σπανακόπιτα τα βάζουν με τον παρακάτω τρόπο ..2 φύλα κάτω [κάθε φύλο και λάδωμα]πασπαλίζετε το υλικό με το σπανάκι ,φύλο ,λάδωμα υλικό για σπανάκι ,αυτό γίνετε οσα φύλα έχουμε τόσες φορές ,αφήνοντας για το τελείωμα 2 φύλα ,τα οποία οτι πιτα φτιάξουμε την χαράσουμε στο τέλος και τις βαζουμε από πάνω τον παρακάτω τρόπο:Σπάμε ενα αυγό σε ενα μπωλάκι ,ρίχνουμε και λίγο λάδι υπολογίζουμε να φτάσει να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού μας,και βάζουμε σε ολη την πίτα από πάνω οπως την εχουμε χαρακώσει .ελπίζω ,και προσπάθησα να σας δώσω να το καταλάβατε οσο πιο απλά ,εγώ πρώτη φορά το έφτιαξα κι έγινε μία φανταστική σπανακόπιτα !!
θα σας πω και πως να φτιάξετε με το ζυμάρι αυτό πολύ ωραίες απλές αλλά πεντανόστιμες τηγανίτες !
Και μια υπενθύμιση ,τα δύο κάτω φύλλα να εξέχουν από το ταψί για να την κλείσουμε ,τα υπόλοιπα να τα σουρώνετε ,οτι πίτα κ να φτιάχνετε ,και τα 2 κάτω ,σύν τα δύο επάνω τα στρίβετε στο τέλος και την κλείνετε.


ΠΗΓΗ
Παραδοσιακό φύλλο για πίτες