2 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα) και 3 φρυγανιές, μουσκεμένες και στυμμένες καλά
1 αυγό
1 κρεμμύδι, ψιλοτριμμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό (για τον κιμά)
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1 σκ. σκόρδο, πολύ ψιλοτριμμένη
1 ποτήρι νερό
ελαιόλαδο
αλεύρι, για το πανάρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, αυγό, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το κύμινο, το αλατοπίπερο, 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και 2 - 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να ενωθούν τα υλικά.
Τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια μας για να μην μας κολλάνε.
Τα περνάμε από αλεύρι, τα τηγανίζουμε ελαφρώς σε μπόλικο λαδάκι και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι στο οποίο τα τηγανίσαμε και ρίχνουμε μέσα τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη.
Προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό.
Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για μισή ώρα περίπου.
Μόλις περάσει η μισή ώρα βάζουμε στον αέρα και αφήνουμε να ροδίσουν (αν δεν έχετε αέρα στο φούρνο σας, ψήστε στο γκριλ προς το τέλος για 5 - 10 λεπτά ώστε να πάρει χρώμα).
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το ελέγχουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με μακαρόνια, πατάτες τηγανητές, ρύζι ή ακόμα και σκέτα για μεζεδάκι.
Εξερευνήστε τη σελίδα μας για τις Καλύτερες Συνταγές Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής! Ανακαλύψτε νέες γεύσεις και δημιουργήστε απολαυστικά πιάτα και γλυκά!