Κρομμυδο-καλίτσουνα Κρητικά



Μια συνταγή για ΚΡΟΜΜΥΔΟ-ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΑ ΚΡΗΤΙΚΑ από τη σελίδα madeincreta.gr


Κρομμυδο-καλίτσουνα Κρητικά

Υλικά
(για το ζυμάρι)
• 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 180 ml. νερό
• 1 πρέζα αλάτι
• 60 ml. χυμό λεμονιού
• 10 gr. ξύσμα λεμονιού

(για τη γέμιση)
• 800 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα
• 100 γρ. ντομάτες, ξεσποριασμένες & ψιλοκομμένες
• 120 γρ. λευκό τυρί Ρεθύμνου
• 100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• Παρθένο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση
Για το φύλλο, βάζουμε το αλεύρι πάνω σε πάγκο εργασίας και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Εκεί ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί. Στο μεσοδιάστημα βάζουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκίσουν.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το λευκό τυρί.
Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, στη συνέχεια τοποθετούμε τη γέμιση σε μπασίνα (λεκάνη) και την αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Ανοίγουμε το φύλλο και με τη βοήθεια ενός φλυτζανιού, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού μία κουταλιά της σούπας γέμιση και το κλείνουμε. Πατάμε τις άκρες μ’ ένα πηρούνι για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
Τηγανίζουμε στους 170ο C σε ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.