
ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ - ΑΛΜΥΡΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Τραγανοί από έξω και το εσωτερικό λειώνει στο στόμα.
Για τη γέμιση υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως ο κιμάς, η φέτα, η πατάτα, το ροκφόρ ή ακόμα και παρμεζάνα.
Είναι ιδανικά για τα παιδικά πάρτι αλλά και για σνακ ή μεζεδάκια για τους ενήλικες.
Πρόσφατα δοκίμασα να τα γεμίσω με μερέντα και ξετρελάθηκα.
Υλικά (για 12 κομμάτια)
Για τη ζύμη- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 ml νερό χλιαρό
- 2 κ.γ ελαιόλαδο
- 1 κ.γ κοφτό αλάτι
- 1/2 κ.γ ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιάΓια τη γέμιση
Για τη γέμιση
- 6 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
- 6 φέτες τυρί για τοστ
- 12 κ.γ κέτσαπ
- Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη- Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κ.σ από το νερό.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε με το αλάτι και ανοίγουμε μία λακούβα στη μέση.
- Βάζουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο φτιάχνουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης και με στεγνά και αλευρωμένα χέρια χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
Για τη γέμιση
- Κόβουμε το ζαμπόν ή τη γαλοπούλα και το τυρί για τόστ στη μέση και τα τυλίγουμε σε ένα ρολό.
- Κάθε ρολό πρέπει να περιέχει ζαμπόν ή γαλοπούλα και τυρί.
- Με καλά αλευρωμένα χέρια παίρνουμε μία μπαλίτσα στη χούφτα μας και την πατάμε να ανοίξει καλά σχηματίζοντας ένα βαθούλωμα στο κέντρο.
- Βάζουμε ένα γεμάτο κ.γ κέτσαπ και από ένα ρολό τυρί - ζαμπόν και τραβάμε τα άκρα της ζύμης για να σκεπάσουμε τη γέμιση.
- Κλείνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας και την πλάθουμε σε μπαλίτσα κλείνοντας κάθε άνοιγμα και ακολούθως την πατάμε ελαφρά.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
- Τρώγονται ζεστά η κρύα
Δημιουργός συνταγής: Χριστίνα Σιδέρη