Παπουτσάκια



Μια συνταγή της κυρίας Θεογνωστου Φροσως για ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Παπουτσάκια

Υλικά
10 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες κάθετα στη μέση και αλατισμένες
700γρ. κιμά
3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
2 φλιτζάνια ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
7 κουτ. σούπας βούτυρο
7 κουτ. σούπας αλεύρι γοχ
700ml γάλα χλιαρό
3 κρόκους αβγών
αλάτι, πιπέρι άσπρο τριμμένο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση
Αφήνουμε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 30 λεπτά
Μετά τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Τις αλείφουμε με λάδι, τις τοποθετούμε σε ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Έτσι, θα αποφύγουμε το τηγάνισμα, που κάνει το φαγητό πιο βαρύ.
Πιέζουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι .
Βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε 10 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Βάζουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι .
Σιγοβράζουμε τα υλικά για 15 λεπτά , μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στο ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° αντιστάσεις

Μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα .
Προσθέτουμε όλο το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η κρέμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά
Χτυπάμε λίγο τους κρόκους, προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας μπεσαμέλ, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στην υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε αλάτι, άσπρο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε την μπεσαμέλ πάνω στα παπουτσάκια και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.