Μια συνταγή της κυρίας Georgia Koutrouli για ΜΕΡΕΝΤΟΨΩΜΟ
Μερεντόψωμο
Είναι πολύ εύκολο!!
Φτιάξτε το και θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας!
Για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι, μπορεί και λίγο περισσότερο!
60 γρ. ζάχαρη
1 Φακελάκι μαγιά
1 Πρέζα αλάτι
180 γρ. γάλα χλιαρό
80 γρ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. μαχλέπι
μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
1 Βαζάκι μερέντα ή Nutella, τριμμένα καρύδια
Για την επιφάνεια:
γλυκό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας
σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπέν μαρί και γυαλίσει με λίγο σπορέλαιο
τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Χτυπάμε τα αυγά με τις βανιλιες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά και την μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, το μαχλεπι και το αλεύρι σιγά - σιγά να γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη,(μπορεί και να κολλάει λίγο) και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια.
Για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι, μπορεί και λίγο περισσότερο!
60 γρ. ζάχαρη
1 Φακελάκι μαγιά
1 Πρέζα αλάτι
180 γρ. γάλα χλιαρό
80 γρ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. μαχλέπι
μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
1 Βαζάκι μερέντα ή Nutella, τριμμένα καρύδια
Για την επιφάνεια:
γλυκό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας
σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπέν μαρί και γυαλίσει με λίγο σπορέλαιο
τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Χτυπάμε τα αυγά με τις βανιλιες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά και την μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, το μαχλεπι και το αλεύρι σιγά - σιγά να γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη,(μπορεί και να κολλάει λίγο) και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια.
Ανοίγουμε το ένα μπαλάκι πάνω σε μια βουτυρωμενη λαδόκολλα, απλώνουμε Μερέντα και τριμμένο καρύδι, ανοίγουμε το δεύτερο μπαλάκι, σκεπάζουμε με αυτό το πρώτο και απλώνουμε Μερέντα και τριμμένο καρύδι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το τρίτο μπαλάκι.
Ανοίγουμε το τελευταίο μπαλάκι και σκεπάζουμε από πάνω.
Βάζουμε στο κέντρο ένα ποτήρι ή πιατάκι του καφέ και κόβουμε τις άκρες ακτινωτά σε 16 κομμάτια.
Τα στρίβουμε να κάνουμε το γνωστό αστέρι.
Παίρνουμε το γλυκό όπως είναι με την λαδόκολλα, το βάζουμε μέσα σε ένα ταψί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ψήνουμε το coffee cake στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Παίρνουμε το γλυκό όπως είναι με την λαδόκολλα, το βάζουμε μέσα σε ένα ταψί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ψήνουμε το coffee cake στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Βγάζουμε το ψημένο γλυκό από το φούρνο, το αλείβουμε με λιωμένο βούτυρο έτσι ζεστό όπως είναι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το γλασσάρουμε με τη μαστίχα, τη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα!