ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Υλικά:
- 300 γρ. τυρί
- 2 ποτήρια νερού χλιαρό γάλα
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο (ένα δάχτυλο λιγότερο)
- 2 αυγά (ένα κρόκο κρατάμε για το άλειμμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
- 7,5 με 8 φλιτζάνια αλεύρι
- λίγο σουσάμι
- 1 κουταλάκι γιαούρτι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη εκτός από το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Κόβουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο, κόβουμε σε 12 τριγωνικά κομμάτια, βάζουμε πάνω τριμμένο τυρί και τυλίγουμε σε ρολό, όπως τα κρουασάν.
- Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν.
- Σε φλιτζάνι κτυπάμε τον κρόκο αυγού με 1 κουταλάκι γιαούρτι και απλώνουμε πάνω τους με πινέλο. Ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν
Credits:
Πάτερ Αθανάσιος Γεώργιου Τσομπανίδης